Ana SayfaMakalelerMobbing İle Mücadele

Mobbing İle Mücadele

Son yıllarda Türkiye dahil olmak üzere birçok ülkede iş yaşamında çalışanlara mobbing yapılmaktadır. Mobbing, iş yerinde çalışana yapılan her türlü duygusal taciz ve psikolojik baskıdır. Mobbing amacı genelde, çalışanın iş yerinde huzursuz olmasını sağlayarak işyerinden ayrılmasını sağlamaktır. Psikolojik baskının, yapılan araştırmalara dayanılarak genel olarak nitelikli personellere yapıldığı ortaya çıkmıştır.

Mobbing’in çalışan üzerindeki etkileri

Mobbinge uğrayan çalışanın en başta huzuru bozulur, yapmış olduğu iş için motivasyonu düşer, odaklanma sorunu yaşar. Çalışan bir süre sonra depresyona düşer ve yaptığı işten hiçbir şekilde keyif almaz. Sabah kalktığında iş yerine girmek istemez.

Mobbing yapan kişi ise çalışanı devamlı ve aralıklarla rahatsız eder, yaptığı işi ya da görevi beğenmez, psikolojik baskı kurarak taciz eder. Amacı kişiyi çalışma arkadaşlarından soyutlamak ve işletme dışına atmaktır. Mobbing yapan kişi ilk olarak firma içinde kendisine rakip olarak gördüğü, başarılı olacağına inandığı personelleri hedef alır.

Mobbing Sonuçları

Firmalar mobbing ile mücadele için ayrı bir denetleme birimi kurmalıdır. Firma bünyesinde mobbing yapan çalışanları tespit etmez ise çalışanlar arasında tartışmalar yaşanır, iş gücü verimi gözle görülür ölçüde azalır. Çalışan iş yerine karşı güvenini kaybeder ve yaşadığı durumu çevresinde dile getirerek firma itibarını da zedeler.

Alt kademeden başlayarak yönetim birimine kadar her çalışan personel mobbinge maruz kalabilir. Mobbing’e uğrayan çalışan bu durumu şirket içinde ilgili insan kaynakları birimine iletmeli, sorunun devamı halinde ise hukuki yolla hakkını savunmalıdır.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar