Ana SayfaMakalelerMezuniyet Sonrasında Neler Yaşanıyor?

Mezuniyet Sonrasında Neler Yaşanıyor?

Mezuniyet Sonrası Süreç

Büyük bir hevesle öğrenim hayatına adım atan bireyler, kendisine uygun olduğunu düşündükleri sektörlere ait meslek guruplarını inceler ve üniversite ya da benzeri alanlarda öğrenim görmeye başlar. Öğrenim hayatı boyunca ise mezun olunan bölümde bir iş bulmak, kendisini geliştirmek hayali öğrencilerin zihninde canlanır. Tabii bu durum gerçekten istediği bölümde okuma şansı bulan adaylar için geçerlidir çünkü günümüzde üniversite sistemi içerisinde kendi istediği bölümü okuyabilen, sadece puanı yettiği için başka bir meslek seçmek zorunda kalmayan birey sayısı, genele bakıldığında daha azdır. Bu nedenle kendi istediği alanda öğrenim görmüş bireyler, öğrenim hayatlarını sonlandırdıktan sonra kendi istedikleri niteliklere uygun bir iş bulma hayaliyle iş bulma çabasına girerler.

Öğrenim hayatı boyunca öğrenciler çoğu zaman part time çalışma içerisinde bulunarak, ek gelir elde etmekte, staj yaparak da kendi iş dünyalarına ait tecrübe kazanmaktadır. Özellikle zorunlu stajın yapılması gerekliliği, öğrenciler için ilerleyen dönemlerde zorluk çekmemeleri açısından avantaj sağlamakta, az da olsa mensup olan meslek için deneyim kazandırmaktadır. Bu nedenle stajların öğrencileri iş hayatına hazırladığı göz ardı edilmemelidir.

Kendi alanında eğitim alma fırsatı bulan ya da sadece puanı yettiği için başka bir alanda okumak zorunda olan bireyler, öğrenim hayatlarını sonlandırdıklarında, kendi hayallerindeki işi bulma çabası içerisinde girerler. Bu dönemde ise tüm iş arayan adayları zorlu bir dönem beklemektedir. İşte burada devreye iş dünyasına ilk kez adım atacak adaylar için deneyim söz konusu olduğunda, öğrencilik dönemlerinde yapılmış olan staj ve part-time çalışmalar, çalışan adaylarına yol göstermektedir.

Her iş arayan, özellikle tecrübe edinmemiş yeni adaylar için biraz sancılı geçen bu süreç çok da abartılmamalı, bireyler kendisine çok fazla yüklenmemelidir. Bu süreçte kişiler okuldan yeni mezun olmuştur ve hayalleriyle baş başadır. Ancak iş dünyası sadece hayaller ile şekillenmez ve gerçekçiliği gerektirir. Okulun bitmesiyle bir boşluk içerisinde olan birey, iş arama sürecinde kendisini geliştirmeye devam etmelidir. Tam anlamıyla hayallerindeki işi bulamasa da, hayallerine ulaşacağı, kariyerine destekte bulunacak bir iş fırsatı yakaladığında kesinlikle değerlendirmeli, her daim istediğine kavuşmak için adımlar atarak kendisini geliştirmelidir.

Herkes bir anda hayalleri gerçek olsun ister fakat bazen gerçekçi olmak, işlerin daha hızlı ilerlemesine olanak verir. Bu nedenle yeni mezun olmuş ve iş dünyası hakkında hayalleri olan her aday asla hayallerinden vazgeçmemeli ancak direkt olarak hayallerindeki gibi bir işi bulmayı ummamalıdır. Bunun yerine hayallerine kavuşmak için kendisine katkıda bulunmaya devam etmeli, yılmadan adım atarak doğru kariyer planlamasıyla kendisini geliştirmelidir.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar