Ana SayfaMakalelerLider Kimdir

Lider Kimdir

Liderlik herhangi bir işi yaparken gösterdiğiniz başarı ve çaba ile diğer insanları yönlendirme yeteneğinizdir. Lider olmak için müdür olmak şart değildir. Liderlik doğrudan bir yönlendirmeyi, emir vermeyi ya da etkin olmayı gerektirmez. Etrafınızdaki insanları bir şekilde düşünce ya da davranışlarınızla kendi doğrultunuza alabiliyorsanız, liderlik ediyorsunuz demektir. Liderliğin tanımı gruplara göre değişmekle birlikte genel olarak bu şekilde tanımlanabilir. Liderlik yapmak; öncülük etmek anlamına gelir. Bu nedenle, herhangi bir statü ya da yetkiye sahip olmamak, lider olmaya engel değildir. Unutmayın, lider fark yaratan ve bunu fark ettirebilen kişidir.

Kendi Kendinin Lideri Olma

Liderlik esasında enerji ile ilgili bir kavramdır. Enerjisi yani başarma isteği yüksek olan ve azmini kaybetmeyen kişiler lider olabilir ancak. Lider olmak yalnızca belli bir gruba hitap etmek ya da belli bir gruba önderlik etmek anlamına gelmez. Bir topluluğa öncülük etmek için, öncelikle kendi içinizde disiplinli olmalısınız. Lider kişi kendinden hiçbir şekilde ödün vermemeli ve hedefleri doğrultusunda hiçbir fedakârlıktan kaçınmamalıdır. Kısacası lider, öncülük ettiği gruptan çok, kendini kontrol etmelidir.

İletişimi Güçlü Bir Lider

Bir liderin sahip olması gereken en önemli özelliklerden biri, iletişim becerisidir. İletişim becerisi gelişmiş bir lider, grup üyeleri ile ilişkilerini kolayca ilerletebilir. Ayrıca liderin yapmak istediklerinin; hayallerinin, planlarının, misyonunun grup üyeleri tarafından bilinmesi oldukça önemlidir. Aynı şekilde, lider de grup üyelerinin hayallerini ve yapmak istediklerini bilmeli ve yetenekleri konusunda bilgi sahibi olmalıdır. Lider, grup üyelerine görev ve sorumluluk verirken, kimin; neyi nasıl ve ne kadar yapabileceğini çok iyi bilmelidir.

Lider ve Grup Motivasyonu

Motivasyon takım çalışmalarının anahtar kelimesidir. Motivasyonu yüksek bir takımın başarılı olma şansı çok daha fazladır. Takım lideri kendini ve meslektaşlarını buna göre yönlendirmelidir. Bir lider asla mutsuz ve sıkılmış görünmemelidir. Bu diğer çalışanların da moralini bozar ve performansı düşürür. Bunun yanı sıra geribildirimler de oldukça önemlidir. Lider, çalışanlarına haftalık ya on beş günlük planlamalar doğrultusunda geribildirim yapmalı ve başarı düzeylerini belirtmelidir. Nitekim her çalışan, yaptığı işin sonucunu bilmek ister.

Sonuç olarak kendine güvenen, iletişimi kuvvetli, motivasyonu yüksek bir liderin başarısız olması için hiçbir neden yoktur. Grup içi ve grup dışında disiplinini ve azmini koruyan
başarılı lider, aynı zamanda bir öncüdür.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar