Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the really-simple-ssl domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/blog.isbul.net/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Koçluk Nedir? - İşbul Blog
Ana SayfaMakalelerKoçluk Nedir?

Koçluk Nedir?

Özellikle kişisel gelişim, öğrenmede sürat, kişisel verim ve performansı yükseltmek konularında hakim olan koçluk; Günümüzde bir çok insanın aktif olarak tercihi haline geldi.

Koçluk; Psikoloji, terapi, kişisel danışmanlık ve mentorluk alanlarından farklı bir uzmanlık sahasındadır. Sözünü ettiğimiz bu sahada dünya üzerinde ve Türkiye’de çok sayıda eğitim uzmanı, akademisyenler bulunmaktadır.

Koçluk kavramı yukarıda sayılan tüm öğeleri kapsayan bir üst başlık olduğundan diğer uzmanlık alanları ile karıştırılması olasıdır.

Buna örnek olarak psikoterapiyi verebiliriz. Psikoterapi ruhsal bozukluklar, sinirsel hastalıklar ile ilgilidir. Bu belirtiler var ise bu branş bu rahatsızlıkları tedavi eder. Koçlukta ise, koçluk yapan kişi bu şekilde herhangi bir tedavi gerçekleştirmez. Koçun böyle bir aşamada görevi, eğer bir rahatsızlık fark etmişse kişiyi alanında uzman birine yönlendirmektir.

Koçluk hedefler ve amaçlar için kişiyi geleceğe hazırlar. Gelecekte istenen yerde olunması hedefi doğrultusunda kişiyi farklı yöntem ve teknikler ile destekler, yönlendirir.

Koçluk bir uygulama tekniğidir. Koçluk kişinin öz gelişimine katkıda bulunarak, performansını, hayata bakışını ve gelişmesini destekleyen bir yönetim biçimidir.

Koçluk farklı isimlerle ve farklı amaçlarla gerçekleştirilebilir. Bunlar; Yaşam koçluğu, kariyer koçluğu, ilişki koçluğu, satış koçluğu, pazarlama koçluğu vb.

Koçların faydası nasıl gerçekleşir?

Koçlar, bir uzman olarak koçluk yaptığı kişideki eksikleri çıkarıp kişinin bu eksiklerini tamamlamasına, öz karakterini gözlemleyerek yanlışlarını düzeltmeye, var olan alışkanlıklarını izleyerek kötü ve gelişimini engelleyecek olanlardan kurtulmasına yardımcı olurlar. Kişinin yetenekli, kendine güvenen, becerili, pozitif ve hayata umutlu bakan bir birey haline gelmesini sağlarlar.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar