Kimyasal madde üretimi ve diğer işlerin yürütümü aşamasında, kimya mühendisleri ve kimyagerlerin emri altında çalışan, onların denetimi altında işlerin yürütülmesine yardımcı olan kişilerdir.
Görevi; Denetim altında olduğu görevliler tarafından kimyasal maddelerin analizini yapmak adına ön hazırlıkların yapılması işlemini gerçekleştirir. Çalışılan alan uygulamalarında kullanılmak üzere gerekli deney malzemelerinin ve diğer gerekli levhaların hazırlıklarını yapar. İncelenecek hammaddeye dair kalite kontrol çalışmalarını yürüterek çeşitli analiz yöntemlerini kullanırlar. İnceleme sonuçlarını kaydederek çizelgelere aktarır. Çalışma ortamı olan laboratuarın bakım işlemlerini gerçekleştirerek gerekli önlemleri alır. Çalışmaların yürütülmesi durumunda kullanılacak maddeleri listeler, doğru şekilde depolanmasını sağlar.
Bu mesleği yapmak isteyenlerin sahip olması gereken özellikler; kimya alanına ilgi duyan ve bu alanda kendisine güvenen, başarılı, uzun süre bir işe odaklanma konusunda sorun yaşamayan, ayrıntıları incelemekten hoşlanan, araştırmacı ruha sahip, hijyen kurallarına önem veren, sürekli kimyasal maddeler ile uğraşacak olan bireyler olmalarından dolayı bu konuda herhangi bir alerjik reaksiyon göstermeyen, sağlığında bir sorun bulunmayan ve görme bozukluğu olmayan bireyler olması gerekmektedir.
Çalışma Ortamı; kimyasal maddelerle üretimde bulunan fabrikaların ya da hastane laboratuarlarının ilgili alanlarında çalışırlar. Kimyevi maddelerin olduğu bir alan olmasından ötürü biraz garip kokar ancak oldukça temizdir. Çalışanlar kimyasal maddelerden kolaylıkla etkilenebilirler, zehirlenmeler gerçekleşebilir. Genellikle tek başına çalışma gerçekleştirilir ancak zaman zaman üstlerinden ( kimya mühendisi, tekniker gibi) yardım alması ve çalışmalarını yönlendirmesi gerekebilir.
Eğitim; Endüstri meslek liseleri ve çok programları liselerin kimya bölümlerinde eğitim almaları gerekmektedir. Eğitim süresi 4 yıldır.