Ana SayfaMakalelerKariyer Planlaması İçin Doğru Zaman

Kariyer Planlaması İçin Doğru Zaman

Kariyer sitelerinde yayınlanan her ilana başvurur yaparak biran önce kariyerine nereden olursa olsun başlamak isteyen gençler, kariyer planlamasını da daha sonra yapmayı düşünüyor. Bir işe girmek ile kariyer hedeflerine ulaşma imkanı sunacak bir işe girmek arasındaki farkı tam olarak kavrayamayan yeni mezunlar okul yıllarından itibaren iş bulmanın çok güç olduğuna kendini inandırıyor ve bu sebeple de mezuniyet sonrasında sektör ya da pozisyona bakmaksızın önüne çıkan ilk fırsatı değerlendirmek istiyor. Ne olduğu fark etmeksizin bir işe girmek ve daha sonrasın da ileriki bir tarihte düşünmek isteyen gençler, bu doğrultuda üye oldukları kariyer sitelerindeki tüm iş fırsatlarına adeta saldırıyor. İşsiz kalma korkusuna kapılarak kendine ve becerilerine olan güveni kaybeden bu gençlerin kendileri için uygun olmayan işlere büyük bir hevesle başvurması ve kabul edilmesi, bu işe yatkın olan kişilerin de ne yazık ki işsiz kalmaya devam etmesine sebep oluyor.

Sürekli iş değiştiren ve bir türlü kariyer planlaması için vakit bulamadığından şikayet edenlerin hata yapmaya devam ederek istediği hedefe ulaşması söz konusu değildir. Kişinin kendine uygun bir işe girmesi yeteneklerini de pozitif yönlü değerlendirerek çalıştığı firmaya değer katmasına sebep olur ki, bu da kısa süre içinde başarıyı getirir. Başarılı olduğu bir işte çalışan herkesin iş hayatına olan bakış açısı değişmektedir. Kişinin işinde başarılı olması kendisine olan güveninin ve saygısının artmasına sebep olurken, olur olmadık her işe başvuran ve kısa süreli iş maceraları peşinde koşanlar içinse durum tam tersidir.

Pozisyon ve sektör fark etmeksizin sadece iş olduğu için her fırsatı değerlendirmeye çalışan birçok çalışan, aradan yıllar geçmesine karşın hala kariyer planlaması yapmak için doğru zamanın gelmesini beklemektedir. Kariyer planlaması yapmak için beklemek yerine kişinin kendi fırsatlarını kendi yaratması, bunun için de muhakkak amacına hizmet eden işlerde çalışması gerekir. İş hayatı, kişinin sürekli olarak kendisi için uzun vadeli yatırımlar yaptığı uzun bir yolculuktur. Bu sebeple kariyerinin başında olanların hayal ettiği işe sahip olmasına bugün değilse bile gelecekte yardımcı olacak iş fırsatlarının peşine düşmesi gerekir. İş hayatında yeni mezunlara verilen maaşlar ortada olduğundan kişinin büyük bir beklenti içine girmeden deneyim kazanabileceği ve gelecek için kariyerine yatırım yapabileceği bir işi tercih etmesi, geçen zaman içinde hayal ettiği pozisyonun en güçlü adaylarından biri haline gelmesini sağlayacaktır.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar