Ana SayfaMakalelerKariyer Planı Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kariyer Planı Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kariyer Planı Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Belki de çoğu insan iş hayatının başında kariyer planlamasıyla tanışmamış olsa da, ilerleyen zamanlarda bunun gerçekten bir gereklilik olduğunu hissetmekle birlikte, iş yaşamı içerisine girmiş bireyler olarak, bir planlama yapıyor. Çünkü bir plan oluşturulması hem insanların hedeflerine ulaşmaları noktasında oldukça etkili olabilirken buna ek olarak amaçsızca savrulmasına da engel oluyor.

Kariyer basamaklarını hızla tırmanan insanların çok azı gerçekten tesadüflerle oldukları yerdedir. Geride kalan büyük çoğunluk ise hedeflerini belirlemiş ve gerçekten emin adımlarla ilerleyen tabakayı oluşturur.

Kendinizi Tanıyın

İnsanın kendisini tanıması tüm yaşantısı boyunca oldukça emin adımlar atabilmesini sağlamaktadır. Gerçekten kendini bilen insan, altından kalkamayacağını düşündüğü işlere girmez, eksik yönlerini bilir ve eksikliklerini gidermek için çaba harcar. Güçlü yönlerini ortaya koyar ve kendini bu yönde daha fazla geliştirmek adına harekete geçer. İşte tam da bu noktada kendinizi tanımanız, kariyer planınızı yaparken doğru adımlar atmanızı sağlayacak, mutlu olmanıza neden olacaktır.

Kendinize Yatırım Yapın

Kariyeriniz sadece planlamakla hedeflerinize ulaşabileceğiniz bir süreç değildir. Bu nedenle kariyer hedefinizi oluşturduğunuz andan itibaren kendinizi hedefleriniz doğrultusunda geliştirebileceğiniz alanlar yaratın. Kendiniz geliştirmeniz kariyer basamaklarını daha hızla tırmanmanıza yardımcı olacaktır. İş alanlarınızı belirleyip bu alanda eğitimler almakla işe başlayabilirsiniz. İlerlemek istediğiniz sektördeki teknolojik gelişmeleri takip edip gerekli programları, iş akışını öğrenebilir ve ilerleyen dönemde böyle bir istek olduğunda o alanda açılmış olan çalışan açığını doldurabilirsiniz.

Doğru Planlama Yapmaya Özen Gösterin

Adım adım ilerleyeceğinizi aklınızdan çıkarmayın. İstediğiniz noktaya gelebilmek için çaba harcamalı ve adım adım ilerlemelisiniz. Bir anda en tepede olacağınızı hayal etmekten kaçınmalısınız. Doğru bir planlama yaparak, gerekirse en alt kademeden başlayarak, hedeflerinize sağlam adımlarla yürümelisiniz.

Diğer İnsanların Kariyer Planlamasından Örnek Alın

Hemen hemen herkesin örnek aldığı ver gerçekten olduğu yere nasıl geldiğini takdir ettiği kişilikler olabilir. Eğer sizin için de hayatınızda böyle insanlar varsa, o kişilerin kariyer planlamasından kendinize örnekler çıkarabilir, kendi planlamanızı yaparken bu örnekleri kullanabilirsiniz. Böylece hem her adımda kendinizi daha emin atıyormuş gibi hissedebilir, hem de daha büyük bir inançla hareket edersiniz.

Kendinize Karşı Dürüst Olun

Hayatınızın her döneminde kendinize dürüst olmanız size zarar değil, fayda sağlayacaktır. Kendinize dürüst olmanız, kendinizi bilerek hareket etmenize, daha az hayal kırıklığı yaşamanıza ve daha mutlu olmanıza yardımcı olacaktır. Bu nedenle kariyer planı hazırlarken de mutlaka dürüst olmalı, istemediğiniz ve kendinize uygun olmadığını bildiğiniz halde başka nedenlerden dolayı farklı hedefler belirlemekten kaçınmalısınız.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar