Sektörde yer edinmiş, adını duyurmuş, marka haline gelmiş şirketleri, kurumları başarılı çalışanlar ayakta tutar. Nitelikleri geniş, kalifiye elemanları şirket bünyesine kazandırmak, kazandırdıktan sonra da şirket içi sürekliliğini sağlamak her geçen gün daha da zorlaşmaktadır.
Araştırmalar sonucunda, işten ayrılan elemanların ayrıldıkları şirketlere maliyetleri hesaplandığında bu maliyetin oldukça yüksek olduğu görülmüştür. Yeni elemanın şirkete kazandırılma ve işe alınma sürecindeki iş ilanı masrafı, oryantasyon ve eğitim giderleri, uyum süreci boyunca tam randımanlı çalışamaması ve verim düşüklülüğü, bu yüksek maliyetleri oluşturan giderlerin başında gelmektedir.
Her geçen gün rekabetin arttığı iş dünyasında, fark yaratmak, kısa sürede yol almak için yetenekli personel ihtiyacının olduğunu gören şirketler, çalışan gelişimine katkı sağlayan programları gerek şirket içi eğitimler sunarak gerek ise dışarıdan profesyonel destek alarak sağlamak durumunda olduklarını görmüşlerdir.
Çalışan gelişim ve ilerleme programlarının ana başlıkları; liderlik vasıflarının belirginleştirilmesi, yönetici tarafından eğitim sürecinin desteklenmesi, geri-bildirim ve çalışan gelişimi kariyer planlamasıdır.
Çalışan gelişiminde resmi eğitim işleyişi dışında yönetim birimindeki görevli personelin üstleneceği rol de çok önemlidir. Çalışan düşünce biçimine göre yönetici şirketi temsil eder ve şirketin kişiliğini yansıtır. Her çalışan kendisi ve sorunları ile ilgilenen iyi bir yönetici, gelişmesine olanak sağlayan kurumsal bir ortam ister.
Verilen tüm eğitimler, iş akış ajandasında hem yönetim takımı hem de çalışanlar tarafından düzenlilik içinde her gün not edilmelidir.