Ana SayfaMakalelerKapıcı Hakları Nelerdir?

Kapıcı Hakları Nelerdir?

Konutların bakımı, korunması, küçük çaptaki onarımı, ortak yerlerin ve döşemelerin bakımı, temizliği, bağımsız bölümlerde oturanların çarşı işlerinin görülmesi, güvenliklerinin sağlanması, bahçenin düzenlenmesi ve bakımı ve benzeri hizmetleri gören kişiye konut kapıcısı adı verilir. Konut kapıcıları yönetmeliğinde de belirtildiği üzere kapıcılar; hafta tatili, yıllık izin vb konularda diğer işçilerle aynı haklara sahiptir. Bu yazımızda diğer işçilerden farklı olan kapıcı hakları ayrıntılarıyla incelenecektir.

Konut Kapıcısının Çalışma Süresi Kaç Saattir?

Konut kapıcısının çalışma süresi haftada en çok 45 saattir. Kapıcının çalışma süresi işte geçirdiği zamandır. Kapıcı konutu sağlanmışsa kapıcının çalışma süresi dörde bölünebilir ve ara dinlenme süreleri çalışma süresinden sayılmaz.

Kapıcıların kısmi süreli olarak çalışması da mümkündür. Özellikle bağımsız bölüm sayısının az ve eklentiler ile ortak alanların da yoğun bir iş hacmini gerektirmeyecek durumda olduğu hallerde kapıcının kısmi süreli olarak çalışması imkan dahilindedir. 

Kapıcıya Konut Verilmesi Zorunlu mudur?

Kapıcılara konut verilmesi zorunlu değildir. Ancak konut verilmişse bu konut için kapıcıdan ücret istenemez ve verilen konutun 3194 sayılı İmar Kanunu ve Belediye İmar Yönetmelikleri ile öngörülen asgari koşullara uygun olması gerekir.

Konut verilmişse bu uygulamanın kaldırılması çalışma koşullarında esaslı değişiklik sayılır ve kapıcı iş sözleşmesini haklı nedenle derhal feshedebilir. 

Konut Sağlanan Kapıcıların Elektrik, Su, Isınma ve Sıcak Su Giderlerinin Karşılanması Zorunlu mudur?

Konut verilen kapıcıların elektrik, su, ısınma ve sıcak su giderlerinin karşılanması zorunlu değildir. Ancak söz konusu faturaların ne kadarının karşılanacağı iş sözleşmesinde belirtilmelidir.

Kapıcıların Ücreti Ne Kadardır?

Diğer işçiler gibi kapıcıların da çalıştırılabileceği en düşük ücret asgari ücrettir. Ancak diğer işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergisi kesintisi yapılmadığından kapıcıların net asgari ücreti diğer işçilerden farklıdır. 2024 yılı itibariyle en düşük net kapıcı ücreti asgeri ücrettir. 

Kapıcıların Kıdem ve İhbar Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

Kapıcıya konut sağlanıyorsa konutun bedeli tazminata esas ücrete eklenmelidir. Aynı şekilde elektrik, su, ısınma ve sıcak su giderlerinin tamamı ya da bir kısmı karşılanıyorsa karşılanan tutarın yıllık ortalaması kıdem ve ihbar tazminatına esas ücrete eklenmelidir. 

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar