Kameraman sinemada veya televizyonda görüntü çeken yönetmenin ve yapımcının yönlendirmesine bağlı olarak kamera kullanım tekniklerine göre çekimi gerçekleştiren kişiye denir.
Görevleri
Kullanılan malzemeleri objektifine göre yayına ve çekime hazırlar ve nitelik ayarlarını yapar.Çekim sırasında, ses ve ışık koordinasyonunu sağlar. Çekimleri yerinde ve zamanında yapılmasını sağlar. Çekim bittikten sonra monitörler yardımıyla çekimi kontrol eder varsa hataları düzeltir, gerektiğinde tekrar çekilmesini sağlar.
Çalışma ortamları
Kameramanlar mesleklerini hem kapalı alanlarda hem de açık alanlarda yapa bilirler.Kameramanlar çalışma sahasında diğer çalışanlarla koordinasyon halinde çalışmalıdırlar.Seyirciye en güzel ve en net görüntüyü verebilmek için kameramanlar ışık koordinasyonunu en iyi şekilde sağlar. Haberciler dışarıda bağımsız kameralarla aktüel kameraman olarak çalışırken, Stüdyo kameramanları ise sabit kameralarla bir dekorda program çekimi yapar.
Çalışma ve iş bulma olanakları
Kameramanlar, televizyon programı yapım ve basın-yayın sektöründe, Kamu ve Özel Televizyon kanallarında, sinema sektörüne ait film stüdyolarında, video kuruluşlarında, reklamcılık sektöründe çalışabilirler. Kameramanlık mezunu olan bir kişi Türkiye’de yaygın olarak çalışma imkanına sahip olduğu gibi televizyon ve sanal yayıncılık alanlarında da iş imkanları bulabilmektedir.
Eğitim süresi
Kameramanlık liseden sonra meslek yüksek okullarında ilgili fakültelerde 4 yıllık eğitime tabidir. Bu eğitim de öğrencilerden 45 gün staj zorunluluğu vardı. Kameramanlık ayrıca TRT ve Özel Televizyon kuruluşları hizmet-içi eğitimlerle kameraman yetiştirmektedir.