Çalışkan, disiplinli, işini iyi yapan bir eleman her iş verenin isteyeceği özelliklerdeki çalışan profilini oluşturur. Ancak işini başarılı bir şekilde hakkıyla yapan elemanları istifa etmeye sürükleyen birçok neden bulunmakla birlikte bunun en önemli sebeplerinden birisi patronların yani iş verenlerin yanlış kararları ve tutumlarıdır. İşte iyi bir elemana bile işi bıraktıracak 7 durum ve sonuçları;
ÇOK FAZLA ÇALIŞTIRILMAK
İş verenler İyi ve başarılı bir elemandan daha fazla yararlanmak adına iş yükünü artırmak gibi bir hataya düşerler. Kısa vadede yarar sağlayacağı düşünülen bu durum çalışanı bir süre sonra baskı altına alacak ve işten bunalıp istifa etmesine neden olacaktır. Yapılan araştırmalardan elde edilen sonuçlar bizlere haftalık 50 saatten fazla çalışmanın verimliliği düşürdüğünü göstermekte. Bu nedenle iş verenler çalışanlarına daha fazla iş yükü yüklemek yerine zam ve terfi gibi teşvik edici birtakım uygulamalar yapmalıdır.
TAKDİR EDİLMEMEK
İyi bir çalışan işini düzgün ve başarıyla yapmak için daha fazla çaba sarf eder. Övülmek ve takdir edilmek hayatta her insanın arzu edeceği bir şeydir. Her şeylerini ortaya koyarak çok çalışan elemanlar ise üstleri ve patronları tarafından takdir edilmeyi daha fazla isterler. Özellikle patronlardan ve üstlerinden övgü ve takdir almak çalışanın moralini yükseltecek onu işini daha iyi ve başarılı bir şekilde yapması için teşvik edecektir.
İyi bir elemana bile işi bıraktıracak 7 durum
ÖNEMSENMEDİĞİNİ DÜŞÜNMEK
İşten ayrılmanın başlıca sebeplerinden birisi çalışan ve yönetici arasındaki ilişkidir. Her çalışan patronları tarafından önemsenmeyi ister. Yöneticiler çalışanlarını önemsemeli, onlarla iyi bir bağ kurarak başarılı olduklarında onları takdir etmeli, kötü günler geçiren çalışanları ile empati kurarak destek olmalıdır. Aksi bir davranış elemanları iş yerinden soyutlayarak yalnız hissetmesine neden olacaktır.
YANLIŞ KİŞİLERİN TERFİ ETTİRİLMESİ
Çok fazla çalıştığı ve takdir edilmeyi hakkettiğini düşünen bir çalışanın kendisi yerine başka birinin terfi ettirildiğini görmesi işten ayrılmayı düşünmesi için yeterli bir sebep olacaktır. Aynı şekilde her çalışan iyi anlaşabileceği kendisi gibi bir iş arkadaşı ile çalışmak ister. Ancak yetersiz ve yanlış kişilerin işe alınması diğer çalışanların çalışma motivasyonunu düşürecek ve verimliliği azaltacaktır.
SÖYLENEN SÖZLERİN YERİNE GETİRİLMEMESİ
Yöneticilerin karakterleri, sözleri, hal ve hareketleri çalışanları ile olan ilişkilerinin şeklini belirler. Verilen vaatler ve söylenen sözlerin yerine gelmemesi, elemanların patronlara olan güvenini ve saygısını azaltır. Güven duymadığı bir ortamda çalışmak ise kimsenin isteyeceği bir şey değildir. Dolayısıyla iş verenler çalışanlarına vaatlerde bulunurken çok dikkatli olmak zorundadır.
İŞVERENİN ÇALIŞANLARLA İLİŞKİSİNİN ZAYIF OLMASI
Yöneticilerin birçoğu çalışanlar ile aralarına mesafe koyar. Bunu da disiplin ve otorite için yaptığını belirtirler. Ancak iyi bir işveren çalışanları ile iyi bir bağ kurmak zorundadır. Onları dinlemeli, onlara öneriler sunmalı ve sürekli iletişim halinde olmalıdır. Aksi bir davranış çalışanları da işi ve iş yerini sahiplenmeden geri tutacak ve ilgisiz olmalarına neden olacaktır.
ÇALIŞANIN KISITLANMASI
İyi bir eleman yaptığı işte gelişmek ve bazı şeylerde değişiklik yapma arzusu içerisinde olur. Elemanlarınızın bazı şeyleri geliştirmelerine veya değiştirmelerine engel olursanız en iyi çalışanınızın bile işten soğumasına neden olabilirsiniz. Bu nedenle düzeni korumak adına en iyi elemanlarını bile kısıtlamaktan geri durmayan iş verenler, işten ayrılmaların sebeplerinden birini oluştururlar.