İşyeri hekimleri, bağlı oldukları firma içerisinde çalışan bireylerin yapılan işe bağlı olarak karşılaşabilecekleri sağlık sorunlarından korunmaları, mesleki hastalıklar, iş kazaları ve yaralanmaların önlenmesi amacı ile mesleki bilgisini bu yönde kullanan bireylerdir.
İşyeri hekimleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayınlanan yönetmelik gereği belirlenen kriterler içerisindeki iş yerlerinde bulundurulmaları zorunlu personellerdir. Önceki yönetmeliğe göre 50 ve üzeri çalışanı bulunan iş yerlerinde işyeri hekimi bulundurmak zorunlu iken 1 Ocak 2014 tarihinde yürürlüğe girecek olan yasa kapsamında artık az tehlikeli ve tehlikeli sınıfında yer alan iş yerlerinin hepsinde işyeri hekimi bulundurmak zorunlu olacaktır.Değişen yasaya göre birden fazla işçi kişinin çalıştığı işyerlerinde mecburi olarak işyeri hekimi bulundurulmalıdır.
Ülkemizde henüz yeterli alt yapıya sahip olmayan işyeri hekimliği ile ilgili olarak haziran 2012 çıkan yasa iş yerlerine bir yıl gibi bir süre tanımıştı. Bu süre 1 Ocak 2014 tarihi ile son bulmaktadır. Henüz yeterli sayıda işyeri hekimi olmadığı için bu sektör içerisinde istihdam sıkıntıları doğmaktadır. Firmalar yasaya uymak adına bünyelerinde barındırmak için işyeri hekimi iş ilanları vermektedir. İsbul.net üzerinden verilen işyeri hekimi iş ilanları ile firmalar aradıkları işyeri hekimini kolayca bulmaktadırlar.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının çıkarmış olduğu kanunla birlikte 1 Ocak 2014 tarihi itibari ile zorunlu olan işyeri hekimi ile ilgili olarak bakıldığında üretim yapılan hemen her sektörün bu kapsamda olduğu görülmektedir. Bu nedenle 1 Ocak tarihi ile birlikte bir çok işyerinin işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu bulunmaktadır.
Peki işyeri hekimi bulunduracak kadar bütçesi olmayan küçük işletmelerin ne yapmaları gerekmektedir?
Bu tip işyerleri yasa kapsamında oldukları için işyeri hekimi bulundurmak mecburiyetindelerdir. Fakat bütçeleri gereği işyeri hekimi istihdam edemeyecek durumda oldukları için “Ortak Sağlık Güvenlik Birimi” adı altında faaliyet yürüten firmalar ile çalışabilmektedirler.
Ortak Sağlık Güvenlik Birimi şirketleri bünyelerinde işyeri hekimleri ve iş güvenliği uzmanı bulundurarak bu pozisyonlarda istihdamda bulunamayan küçük işletmeler için işyeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanlığı hizmeti vermektedirler. Firmalar ihtiyaçları olan işyeri hekimleri ve iş güvenliği uzmanlarını Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri yardımı ile edinmektedir.
Piyasada yeterli sayıda ya da nitelikli iş yeri hekimi bulunmaması nedeni ile Ortak Sağlık Güvenlik Birimi firmaları nitelikli iş gücüne erişebilmek için işyeri hekimi iş ilanları vermektedirler. İsbul.net aracılığı ile verdikleri işyeri hekimi eleman ilanları sayesinde aradıkları elemanlara kolayca ulaşabilmektedirler.
Yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte istihdam edilmek isteyen işyeri hekimleri de piyasada açık bulunmasından dolayı işyeri hekim iş ilanları ile istedikleri işlere kolayca başvuru yapabilmektedirler.
İşyeri hekimliği mesleği ile ilgili piyasada açık bulunması nedeni ile gelecekte popüler meslekler arasında işyeri hekimliğini görmek pek de şaşırtıcı olmayacaktır.