İşe girerken pek çok hakka sahip olan çalışanlar, işten ayrıldıktan sonraki haklarını ne yazık ki bilmemekte ve bu nedenle de başvurma süresi kısıtlı olan bazı sosyal haklara genellikle sahip olamamaktadırlar. İşçiler adına yatan SGK primleri, işçilere yalnızca çalıştıkları süre zarfında değil çalıştıktan sonra da bazı imkanlar sağlamaktadır. Peki işten ayrıldıktan sonraki haklarımız nelerdir ve o hakları nasıl kullanabiliriz?
1) Geçici iş göremezlik ödeneği alma
İş kazası, mesleklere bağlı hastalık, herhangi bir hastalık veya anne olma durumlarından dolayı geçici süreyle çalışamayacağı doktor raporu ile belirlenen sigortalılara, çalışamadığı her gün için geçici iş göremezlik ödeneği verilmektedir. Bu haktan yararlanmak isteyenlerin öncesinde belli bir prim sayısına sahip olmaları gerekmektedir.
2) İşsizlik ödeneği alma
İşsizlik sigortası primi, sigortalının aylık brüt kazançlarından yüzde 1 sigortalı, yüzde 2 işveren ve yüzde 1 devlet payından oluşuyor. İŞKUR üzerinden yapacağınız başvuru neticesinde ve gerekli şartlar sağlandığında, işsizlik maaşı alabilirsiniz. Üstelik bu hakkı, çalıştığınız süre boyunca kendi kendinize tanımlamış oluyorsunuz.
3) Sağlık hizmeti alma
İşten ayrılan ve sigortalı çalışanlara, sigortalılık niteliklerini kaybettikleri tarihten önceki son bir yıl içinde genel sağlık sigortalısı sayılmakta ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler de dahil olmak üzere sağlık hizmetinden yararlanabilmektedirler. 30 gün GSS primi bildirilmiş ise 10 gün süreyle, 90 gün GSS primi bildirilmiş ise 100 gün süreyle sağlık hizmeti verilir.
İşsiz kaldıktan sonra sahip olduğumuz haklarımızı bilmek ve o hakları kullanmak hem sağlığımız hem de maddi durumumuz açısından oldukça önemli olmakta ve işsiz kalınan süreçte az da olsa işsiz bireylere fayda sağlamaktadır.