Ana SayfaHaberlerİşsizlik Maaşı

İşsizlik Maaşı

İşsizlik maaşı nedir ve hangi koşullarda alınır gibi sorular birçok çalışan tarafından cevabı merak edilen ve araştırılan bir konudur. İşsizlik günümüzün en büyük problemlerinden biridir, birçok kişi çeşitli sebeplerle işinden çıkartılabiliyor. Böyle durumlarda devlet, işinden çıkarılan kişilere yeniden iş bulma sürecinde destek olmak amacıyla aktif çalışırken aldıkları maaşların belli bir oranına göre ödenek vermektedir. Ancak her işten çıkma durumunda işsizlik ödeneği alınmamaktadır İşsizlik maaşı alabilmek için belirli şartlar gerekmektedir. Bu şartlar şu şekilde sıralanabilir:

·      Çalışan kişinin kendi kusuru veya isteği olmaksızın iş akdine son verilerek çalışılan kurumdan çıkartılması.

·      İş akdinin sona ermesinden önce en az 120 gün çalışıyor olması.

·      İşten çıkarılmadan önce son üç yıl içerisinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olmak.

·      İşsizlik maaşının alınabilmesi için kişilerin yeni bir işte çalışabilir pozisyonda olması gerekmektedir. Bu sebeple kişi İŞKUR’a ödenek alabilmek için başvuru yaptığında aynı zamanda iş arayan kaydı oluşturulmaktadır.

·      İşten çıkarıldıktan sonraki 30 gün içerisinde İŞKUR’a işsizlik ödeneği için başvuru yapmak. Bu başvuru www.iskur.gov.tr üzerinden yapılabileceği gibi en yakın şubeye gidilerek şahsen de yapıla bilinmektedir. Kişilerin kendi işsizlik kayıtları açıldığı için kişilerin şahsen yapmaları gerekmektedir vekaletname ile başvuru kabul edilmemektedir.

Yukarıda belirtilen koşulları sağlayan ve başvurusunu tamamlayan kişiler işsizlik ödeneğinden yararlanabilmektedir. Çalışanların akıllarındaki bir diğer konu ise alınan ödenekten bir kesinti olup olmayacağıdır. İŞKUR tarafından şartları uygun görülen kişilere işsizlik maaşı bağlandıktan sonra damga vergisi hariç hiçbir kesinti uygulanmamaktadır. Nafaka borçları dışında verilen bu ödenek başka bir kimseye devredilemez.

İşsizlik ödeneği alınırken; ikamet adresinin değişmesi, yaşlılık maaşının alınmaya başlaması, askere gidilmesi, ülke dışına çıkılması, başka bir işe başlanması gibi durumlarda zaman kaybetmeksizin İŞKUR’a bildirilmelidir.

İşsizlik Maaşı Kaç Gün Boyunca Alınır?

İsten çıkarılmadan son üç yıl içerisinde;

600 gün sigortalı olarak çalışarak primlerini ödeyen sigortalı işsiz kişilere 180 gün,

900 gün sigortalı olarak çalışarak primlerini ödeyen sigortalı işsiz kişilere 240 gün,

1080 gün sigortalı olarak çalışarak primlerini ödeyen sigortalı işsiz kişilere 300 gün olarak belirlenmektedir.

İşsizlik Maaşı Alanlara Sunulan Haklar

·      İşsizlik maaşı almak,

·      Genel sağlık sigortası primlerinin devam etmesi

·      Kişinin yeni bir iş bulabilmesini sağlamak

·      Mesleki yeterlilik ve geliştirme için eğitimlerin sunulması.

İşsizlik Maaşının Alımının Sonlanmasının Sebepleri

·      İŞKUR’un işten çıkan kişiye, eski çalıştığı iş koşullarına uygun, maaşı ve çalışma şartları benzer bir iş bulması durumunda kişinin haklı bir gerekçe sunmaksızın bu işte çalışmayı reddetmesi.

·      Kişinin İŞKUR’dan işsizlik maaşı alırken kayıt dışı olarak çalışmasının denetlemeler sonucunda ortaya çıkması. Böyle bir durumda ödenekler tekrar başlatılmamak üzere kesilir.

·      İşsizlik maaşını alan kişilerin bu dönemde herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan yaşlılık maaşını alması

·      İŞKUR tarafından önerilen mesleki eğitimlere haklı bir gerekçe göstermeden katılmama ve katıldıktan sonra devam ettirmeme, kurumdan gelen çağrılara hiçbir nedene dayanmaksızın zamanında cevap vermemek işsizlik maaşının alımının sonlanmasına sebep olabilmektedir.

 

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar