Ana SayfaMakalelerİşsiz Kalmaktan Korkmayın

İşsiz Kalmaktan Korkmayın

En Büyük Kabus: İşten Çıkarılmak

 

 

Ülkemizde çalışanların, iş hayatındaki en büyük korkularının başında işten çıkarılmak geliyor. Çalışanların önemli bir bölümünün, işten çıkarılma korkusu yaşamaları, hem motivasyonlarını hem de psikolojilerini olumsuz yönde etkiliyor. Özellikle işsizlik oranının arttığı kış aylarında işten çıkarılma korkusu on binlerce çalışanın kabusu haline geliyor. İşsiz kaldıktan sonra, uzun süre iş bulamayacağını düşünen çalışanlar, iş yerinde olumsuz bir durum yaşadıklarında, bu korkuları daha da artıyor. Peki, işten çıkarılmayı fırsata dönüştürmek ve daha iyi bir iş bulmak hiç mi mümkün değil?

İşten çıkarılan personellerin çoğu, bir an önce iş bulabilmek için, genellikle kriterleri çok iyi olmayan işlerde çalışmayı kolaylıkla tercih edebilirken, işten kendi isteği ile ayrılan personeller, daha iyi bir iş bulma konusunda daha fazla çaba sarf ediyor. Uzun süre işsiz kalmak yerine, ortalama şartların altında bir işte hemen çalışmaya başlamayı daha uygun bulan elemanların yanı sıra, şartlarını yeterli bulmadığı için birçok iş teklifini reddeden çalışanlar da mevcut. Bu iki tutum da, önemli fırsatların kaçırılmasına neden olabiliyor. Uzun süre işsiz kalmaktan korkan elemanlar, iş ararken, kriterlerini daha alçak tutuyor. Bunun yanı sıra, daha iyi bir iş bulmak isteyen elemanların birçoğu da iş beğenmeme durumundan ileri gelen uzun süre işsizlikle karşı karşıya kalabiliyor.

Kriterlerinizi İyi Belirleyin

 

 

İş hayatındaki başarıyı etkileyen nedenlerin başında, kişinin doğru işi yapması yapması gelir. Yeteneklerinizle uyumlu olmayan ya da yapmaktan zevk almadığınız işlerde çalışmak, sizi kısa zamanda yoracak ve başarısız kılacaktır. Bu nedenle sevdiğiniz bir işten ayrıldıysanız, benzer bir iş bulmaya çalışmalısınız. Sevmediğiniz bir işte çalışmaya başlamak sizi mutsuz etmesinin yanı sıra, yeteneklerinizi de köreltecektir. Sevmediğiniz ya da mutsuz olduğunuz bir işten çıkarıldıysanız, bunu fırsata dönüştürebilmeniz kolaydır. Severek yapabileceğiniz bir iş bulmaya çalışın ve bunun için tüm şartları zorlayın. İş bulmak için, iş başvuruları yapmak, bilhassa sıradan tekniklerle hazırlanmış bir CV ile işe başvurmak şansınızı azaltacaktır. Bu nedenle gerçekten istediğiniz işin peşini bırakmamanız gerekiyor. İnsan kaynakları süreçlerini başarılı bir şekilde gerçekleştirmeyen şirketler, iş bulmanız karşısındaki en büyük engel olabilir. Bu nedenle iş başvurularınızda ısrarcı olmanız son derece önemlidir.

Özgüveninizi Yitirmeyin

 

 

Uzun süre iş aramak, motivasyonunuzun ve özgüveninizin azalmasına neden olabilir. Ancak önemli olan sizin kendinize duyduğunuz güvendir. Çünkü yeteneklerinizi ve yapabileceklerinizi sizden daha iyi kimse bilemez. Bu nedenle iş başvurularından geri dönüş alamamak, sizin güveninizi sarsmamalıdır. Olumsuz sonuçlanan ya da geri dönüş yapılmayan mülakatların moralinizi bozmasına izin vermeyin. Yarım saatlik görüşmelerde, sizin başarılarınızı ya da yeterliliklerinizi her görüşmecinin anlayamayacağını unutmamalısınız.

Asla Vazgeçmeyin

 

 

Olumsuz sonuçlanan iş görüşmelerinden sonra, iş başvurularınızda daha temkinli davranmayın. Eğer CV’niz sizi iyi bir şekilde yansıtıyorsa ve başarılarınızla yeteneklerinizden eminseniz, aldığınız olumsuz sonuçların, yanlış iş ilanlarına başvuru yapmış olmanızdan kaynaklandığı unutmayın. Olumsuz geri dönüşler dahi alamıyorsanız bile, iş başvuruları yapmaktan ve istediğiniz işi bulmaktan vazgeçmeyin.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar