İşlerimizi yetiştiremememizin sebebi iş yoğunluğundan değil, gereksiz işlere ayırdığımız fazla zamandan dolayıdır. Peki, zamanımızı nasıl daha tasarruflu kullanabiliriz?
- İyi bir uyku ve güzel bir kahvaltı ile günümüzün iyi geçmesini sağlayacak ilk adımı atabiliriz. Dinlenmiş ve sağlıklı beslenmiş bir vücutla algılama kapasiteniz artacak, sağlıklı bir şekilde düşünmeye başlayacaksınız.
- Gününüzü önceden planlayarak bir not defterine kaydetmeli, o planı uygulayacak gerekli zamanı belirtmeli ve bu plana uymaya gayret etmeliyiz. Zaten her şey planlandığı için çalışma düzeniniz ona göre ilerleyecek, işinizi kolay bir şekilde bu plana göre bitireceksiniz.
- Planlamayı yaparken, önemli işlerinize öncelik verin ve bunun için günün en verimli zamanı olan sabah saatlerini seçin. Bu saatleri aşmamaya özen gösterin.
- Masanızda dikkat dağıtıcı malzemeler bulundurmayın. Düzenli ve toplu bir masada iş yapmanız dikkatle işinize yoğunlaşmanızı sağlayacaktır.
- İş yoğunluğunuzu azaltın, gerektiğinde işlerinizi paylaşın, başkalarına sorumluluk verin.
- İşinizi tamamlamadan başka bir işe yoğunlaşmayın. İşlerinizde önceliği sıkıcı olan işlere verin ki motivasyonunuz düştüğü zaman işiniz daha da çekilmez hale gelmesin.
- Mesai saatleri içinde ziyaretinize gelen misafirlere veya telefon görüşmelerinize fazla zaman ayırmayın.
- İşe koyulduktan sonra 5-10 dakika mola vererek dinlenmek için kendinize zaman ayırın.
- Günün sonunda kendinize bir ödül belirlemek de işinizde zevkle yaparak, gününüzün güzel geçmesini sebep olacaktır.
- Çalışma arkadaşlarınızın sizleri rahatsız ederek çalışmanızı engellemesine, sizi oyalayarak zamanınızı çalmasına izin vermeyin. Gerekirse masanıza ya da kapınıza rahatsız etmeyin yazısı yazarak onları uyarabilirsiniz.
- Gün sonunda yaptığınız tüm işleri ne kadar sürede yaptığınızı yazarak ilk baştaki planınızla karşılaştırın. Nelere daha az veya çok zaman zaman harcamanız gerektiğine karar vereceksiniz.