İş Terbiyesi Üzerine
Bir insanın başarılı olma isteği, hırsı, üstünlük sağlamak istemesi, kişiye her yolu denettirebiliyor. Fakat günümüzde iş yerleri için en önemli kıstas, kişisel başarı değil, iş beraberliği ve birbirine bağlılık ile gelen başarıdır. Başarı yolunda yükselmek ya da tam tersi en dibe vurmak bizim elimizdedir. İş yerinde başarı, başkalarına üstünlük yaparak, sadece kişisel çıkarlarımızı düşünerek ulaşabileceğimiz bir konu değildir. Çevremizde gelişen olaylar, aynı alanı paylaştığımız insanlar başarılı olma yolunda büyük bir etkendir. Başkaları tarafından beğenilmek, tercih edilmek, başkaları üzerinde olumlu etki yaratmak herkesin sahip olmak istediği özelliklerdir. Fakat bu özelliklere sahip olmanın da bir adabı var.
İş Terbiyesi Nasıl Oluşur?
İş Terbiyesi, işyerinde huzuru, verimi sağlamak için davranışlarınızın kontrolünü sağlamanız ile oluşur. Sadece kendi çıkarlarınız doğrultusunda hareket etmeniz size hiçbir şey kazandırmayacağı gibi, olumsuz duygulara kapılmanıza sebep olur. Çalıştığınız kişilerle yarış halinde olmak, onları yok saymak, saygısızca davranmak hoş karşılanmayacağı gibi, sizi de bir süre sonra mutsuz edecektir.
Farklı Fikirlere Sahip İnsanlara Saygı Duymak:
İş yerinde aynı projede çalışma gerçekleştiren insanların her biri aynı konuyla ilgili farklı düşüncelere sahiptirler. Bu farklılıklar, bazen çatışma yaratsa da, farklılıklardan çıkarılacak sonuç her zaman daha sağlıklıdır. Burada yapılacak olan iş ne ise öncelikli olarak o konuyla ilgili herkesin fikrinin alınması. Bu fikirler olumlu ya da olumsuz değerlendirmeye alınmalıdır. Farklılıklar her zaman çatışma yaratmaz, çoğu zaman çeşitlilik yaratır. Kendi fikrinizin kabul görmesi için, başkalarının fikirlerini saçma bulmanız, başkalarının fikri için olumsuz düşüncelerinizi karşınızdakini kırarak dile getirmeniz, üstünlük sağladığınız anlamına gelmez. İş hayatı mücadeleyi gerektirir. Fakat bu mücadele içinde kavgayı, gerginliği barındırmamalıdır. Unutulmamalıdır ki iş hayatında başarıyı getiren en önemli şeylerden biri, farklı düşüncelere saygı duymak, hoşgörülü olmaktır.
İş Yerinde Mücadele Etmek:
İş yerinde mücadele etmek, sorumluluklarınızı başkalarına yükleyip, bunun keyfini sürmek, ya da başkalarıyla hep savaş halinde olmak demek değildir. Mücadele içinde barındırdığı, başarılı olma isteği, arzu ve istekleri doğru ve dozunda kullandığınız sürece sizi başarıya ulaştıracaktır. İnsanlara emirler yağdırmak, gereksiz tartışmalara girmek, suçu hep başkalarında aramak mücadele yolunda size kazanç sağlamayacaktır. Mücadele ruhu, birlik beraberlik ve hoşgörüyü gerektirir. Planlanan işi zamanında yapmak, verimli sonuçlar sağlamak için, mücadele ederken başkaları ile iletişimin gücünü unutmamak gerekir. Paylaşım, güzel sözler, saygı ve hoşgörü çerçevesinde şekillenen her
iş sonucunda güzel şeyler doğuracaktır.
iş sonucunda güzel şeyler doğuracaktır.