Ana SayfaMakalelerİş Yeri Dedikoduları

İş Yeri Dedikoduları

İş Yeri Dedikoduları

 

İnsanoğlunun yapısında barındırdığı ve yapmıyorum diyen herkes dahil olmak üzere, insanların kendini tutamadan tutarsızca yaptığı bir davranış biçimi olan dedikodu, insan hayatında yerini aldığı gibi, iş hayatında da ön plana çıkıyor.

Öncelikle dedikodunun sözlük anlamına değinecek olursak ‘başkalarını çekiştirmek ve kınamak üzere yapılan konuşma’ olarak ifade edilmektedir. Bu davranış biçimi, özel hayatta yer aldığı gibi, kişilik özellikleriyle orantılı olmasından ötürü, çalışanlarla birlikte iş hayatında da yerini alıyor. İş hayatında en çok çalışanların ve yöneticilerin özel yaşamlarına, iş arkadaşlarının özel bilgilerine, çalışma koşulları ve kazanç durumuna yönelik yapılan dedikodu, aslında oldukça tehlikelidir. İş ortamında dedikodunun yaygın olması, olumsuzlukları da beraberinde getirebileceği gibi, kişiler arasında çatışmalara, daha ileriki aşamalarda iftiralara yol açabilir.

 

 

 

 

Dedikodudan uzak durun

 

İş ortamında dedikodu yapılan ortamlar içerisinde yer almamanız sizin için daha iyi olacaktır. Bir ortama girdiniz ve kendinizi dedikodu furyasının içine dalmış hissettiniz. Hemen o ortamdan uzaklaşmalısınız. Telaffuz edilen cümlelere maruz kalmanız moralinizi bozabilir ya da yanlış anlaşılmalara sebep olabilir. İş ortamında olduğunuzu unutmadan hareket etmeniz gerektiğiniz göz ardı etmeyin. İleride sorun yaşamamak adına, dedikodu mahiyetinde cümleler kurmaktan kaçının.

 

 

 

Size verilen özel bilgileri paylaşmayın

 

Günün büyük bir çoğunluğunu iş yerinde geçiren çalışanlar arasında samimiyet görülmeye başlanıyor. Bu durumda kişiler birbirleriyle özel hayatları ya da çalışma koşullarına dair bilgileri paylaşıyorlar. Çalışanların kendi aralarında paylaştıkları bu bilgilerin dedikodu amaçlı kullanılması, huzursuzluğu meydana getiriyor. Profesyonel davranmaya çalışarak lütfen iş arkadaşlarınızla yaptığınız özel konuşmaları, diğer çalışanlarla dedikodu amaçlı olarak paylaşmayın. Bir iş ortamında olduğunuzu unutmayın ve mümkünse kendi kişisel bilgilerinizi de diğer kişilerle paylaşmamaya özen gösterin.

 

 

 

 

Dedikodulara aldırış etmeyin

Mümkün olduğunca dedikodudan uzak durmaya çalışıyorsunuz ve kimseyle bu konular hakkında konuşmuyorsunuz. Ancak bir gün kendi hakkınızda dedikodu yapıldığını fark ettiniz ve bu durum sizi oldukça üzdü. Böyle bir durumda dedikodulara aldırış etmemeye çalışmalı, kafanıza takmamalı ve kesinlikle karşılık vermemelisiniz. Karşılık verdiğiniz takdirde konuların daha da uzayabileceğini ve daha huzursuz olacağınızı unutmamalısınız. O ortamdan uzak durmaya çalışarak kendinizi daha iyi hissetmeye çalışmalı, iş ortamında gerginlik olmasından kaçınmalısınız.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar