Ana SayfaMakalelerİş ve Özel Hayat Dengesi Nasıl Kurulur?

İş ve Özel Hayat Dengesi Nasıl Kurulur?

İş hayatı ile özel yaşam arasındaki dengeyi bir türlü sağlayamıyor ve dizilerde sıkça duyduğumuz tükenmişlik sendromu mu yaşıyorsunuz? O zaman sizi şöyle alalım. Plaza kültürü ve prensipler ile çevrili iş yaşamının koşuşturmasından birçok kişi ailesine ve en önemlisi kendisine vakit ayıramıyor. Günün büyük bir çoğunluğunu iş yerinde geçiren çalışanlar iş hayatının yorucu temposu ile belli bir zamandan sonra mutsuz bireylere dönüşüyor. Yaşanılan bunalım sadece psikolojinizi etkilemekle kalmıyor, işin bir de sağlık boyutu var. Uzun bir süre masa başında çalışan kişilerde; kilo alma, sırt ağrısı ve akabinde kalp krizi gibi ciddi sağlık sorunları meydana geliyor. Peki, İK’cıların çalışanların mutluluğu denilince öncelik verdiği iş ve özel yaşam dengesini kurmanın yolu nedir?

Kendinize İş Planı Oluşturun

İş hayatında profesyonel çözümler üretmek için önceliklerinizin neler olduğunu belirleyin. Burada en önemli unsur işverenin değil çalışanın önceliğidir. Uzun çalışma saatlerini daha katlanılır hale getirmek için enerjik olduğunuz günün erken saatlerini zaman alan işlerinize ayırın. Akşam saatlerine doğru zihninizi yormayacak büyük bir efor sarf etmenize ihtiyaç duymayacağınız işlerle meşgul olun. Ve en önemlisi planınıza sadık kalın!

Önceliklerinizi Belirleyin

Acil kavramını iş ve özel hayat süzgecinden geçirerek önceliklerinizi belirleyebilirsiniz. Çalışma saatlerinde özel yaşamınızla ilgili bir sorun ile karşılaştığınızda konunun önem derecesine bakın. Eğer işinizi yarıda bırakmanıza gerek duyulmayan bir konu ise işinize odaklanın ve oluşabilecek kaosu önleyin. Aynı durumun özel yaşam aktivitelerinizde de geçerli olduğunun üzerinde durmakta fayda var. Aileniz ya da sevdiklerinizle geçirdiğiniz vakitlerde iş ile ilgili bir haber aldığınızda sosyal aktivitenizi bölmenizi gerektirecek bir konu değil ise ertelemeyi ve hayır demeyi öğrenin.

Pratik Çözümler Üretin

Türkiye’de iş ile özel yaşam dengesini kuramayan insanların sayısı bir hayli yüksek. Yorucu iş temposu ile evine giden birçok kişi çareyi dinlenmekte buluyor ve ailesi ile vakit geçirme kavramı uyku ile sınırlı kalıyor. Kendine vakit ayıramayan kişiler belli bir dönemden sonra üzüntüye teslim oluyor ve motivasyon bozukluğu, psikolojik bunalım gibi sağlık sorunları birbirini takip ediyor. Böyle bir durumda enseyi karartmak en kolay yoldur. Ancak bunun yerine pratik çözümler üreterek iş ile yaşam arasında yaşadığınız kaosun şiddetini azaltabilirsiniz. Zamanınızı daha verimli hala getirmek için yaşamınızı belirli bir düzene oturtun. Alışverişinizi teknolojiden faydalanarak online sitelerden yaparak güzel bir adım atabilirsiniz.

Sosyal Aktivitelere Katılın

Uzmanlara göre başarılı bir çalışma hayatının sırrı sağlıklı ve mutlu bir ruh halinde gizli. İyi bir uyku ve sosyal aktivite ile zihninizi diri tutabilir işinize mutlu bir şekilde gidebilirsiniz. Sevdiklerinizin gülen yüzüne bakmak ve hoş bir sohbet masada yığılı duran dosyalardan çok daha iç açıcıdır. Gerektiğinde “hayır” demeyi öğrenin ve yaşamın sadece çalışmaktan ibaret olmadığını unutmayın. İnsan ilişkilerinizde anlayış ve hoşgörüyü kendinize yaren edip şartlar ne olursa olsun gülümsemeyi ihmal etmeyin!

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar