Ana SayfaMakalelerİş Planı Oluşturmanın Çalışma Hayatına Etkisi

İş Planı Oluşturmanın Çalışma Hayatına Etkisi

Planlama yapmak ve organizasyonu sağlamak iş yaşamı dahil hayatın her dalında başarıya ulaşmak için gereken temel yapı taşıdır.

Planlama yapmadan girişilen hiçbir konuda başarıya ulaşmak mümkün değildir.Planlama konusunda her birey, her şirket kendini geliştirmeli, şirket bu konuda gerekirse çalışanlarına düzenli eğitim ve seminer vermelidir.

Planlamanın ilk adımı yapılacak işin detaylı olarak adlandırılmasıdır.Örnek olarak, bir firmada seo uzmanı olarak çalıştığınızı varsayalım. Sizden şirketin internet sitelerine ziyaretçi akışını arttırmanız konusunda çalışma istendi.Bu işin planını yapmadan direk işe başlarsanız, yapacağınız her işlem adımının takibi, yaptıklarınız ve yapmadıklarınız, yapılan işlerin yapılma süreleri gibi hayati konular çok kısa zamanda karışacak ve aşılması zorlaşan bir duruma gelecektir.

Planlama iş öncesi, işin gerekliliği ve tamamlanması için temel ihtiyaçların ve bu konuların araştırılması ile başlamalı; yapılması gerekenlerin yapılış sırası mantık ve iş işleyişi dahilinde sıralanmalı, plandaki hedefe ulaşırken; her adımda ne kadar uğraşılacağı ve zaman harcanacağı detaylandırılarak ve süre verilerek plana eklenmeli ve olumlu durum haricinde olumsuz durumlar için de plan oluştururken yedek bir plan her zaman bulundurulmalıdır.

İş planlaması büyük firmalarda farklı departmanlarda bulunan yetkili kişilerce yapılır ve alt kısımda bulunan ekiplere bu planın ilgili kısımları görevlere göre dağıtılır.

Görevleri yerine getiren çalışanlar da bu büyük planın bir dinamosu görevindedirler. Bu işleyiş ve hiyerarşi içinde verilen görevler için dahi planlama yapılmalıdır. Sürekli not almak,yapılanları önem sıralamasına göre düzenlemek, eksikleri çıkarıp sunmak planlamanın alt unsurları arasında yer alır.

Hayattan örnekler verilecek olursa, iş arayan bir kişi istediği işi edinmek ve çalışmaya başlamak için bile kendisine bir plan oluşturmalıdır. Bu planı oluştururken hangi işlerde çalışabileceğini, hangi işlerin hangi sorumlulukları getireceğini, çalışılmak istenen iş için hangi firmaların eleman arayışında olduğunu ve benzeri konuları değerlendirmek zorunda olacaktır.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar