İş hayatının dolambaçlı ve yorucu yollarına yeni adım atanlar için hayallerini kurduğu bir işe sahip olmak günden güne daha da zorlaşırken, yıllardır iş hayatının bir parçası olanlar için dahi iş değişikliği yapmak pek de kolay değildir. Günümüzün küresel ekonomilerinde işgücünün önemi artmakta ve kalifiye eleman firmaların başarısının en önemli unsuru haline gelmektedir. Çoğu çalışan istediği gibi bir işe sahip olmak için çevrimiçi hizmetler sunan kariyer sitelerine büyük umutlarla gelmesine karşın geçen haftalar ve bazen de aylar içinde aradığını bir türlü bulmamakta, sonuç olarak da çevrimiçi iş aramanın zannedildiği kadar kolay olmadığını anlamaktadır. Aslında kişinin istediği sektörde ve pozisyonda bir iş bulmasının kolaylaşması için internetten de önce kendisinin çaba sarf etmesi gerekmektedir ki, burada da sorunun düğüm noktası olan kişisel gelişim devreye girmektedir.
Üniversite hayatı boyunca tek yaptığı ders ve sınavlara girip çıkmak olan bir gencin mezuniyet sonrasında iş ararken diğer yüz binlerce adaydan herhangi bir farkı olmadığını anlaması gerekir. Zira sadece ülkemiz için değil, dünya genelinde artık yükseköğretim mezunu olmak iş görüşmelerinde çok büyük avantaj sağlayan bir özellik değildir. Gençlerin kendini iyi tanıması, kapasitelerinin farkına varması, hayal ettiği pozisyona yükselmesi için sahip olması gereken nitelikleri iyi anlaması ve bu doğrultuda da diğer yüz binlerce adayın arasından sıyrılmasını sağlayacak farkı kendi yaratması gerekir.
Kişisel gelişimin temel mantığı CV satırlarına birkaç kelime fazla yazı yazmak değil, kariyer hedefleri doğrultusunda adaya avantaj sağlayacak özelliklere sahip olunması ve bu doğrultuda deneyim kazanılmasına imkan sağlayacak uygun iş fırsatlarının değerlendirilmesinin kolaylaşmasıdır. Pek çok geç en tepeden iş hayatına girmekten bahsederek iş arama serüvenine başlıyor olmasına karşın bunun bir hayal olduğu gerçeğiyle de kısa süre içinde yüzleşmek zorunda kalmaktadır. Firmalar deneyimsiz çalışan adaylarını yükseköğretim almış dahi olsa öncelikle alt pozisyonlarda görevlendirerek deneyim kazanmalarını sağlamak, sonrasında istenen pozisyon için tam manasıyla hazır olmasını istemektedir. Bunun için de adayın, kişisel gelişimine arzu edilen kariyer hedefine ulaşılmasını sağlayacak pozisyonları kapmayı sağlayacak biçimde yön vermesi gerekir.
Alt pozisyonlardan başlanan bir kariyer her zaman başarısızlık demek olmadığı gibi, tam aksine birkaç yıl içinde bu pozisyonlarca çalışan kişinin edindiği deneyim istediği pozisyon için başvuru yaparken kendisine yüzlere ve belki de binlerce kişinin önüne geçmesini sağlayacak bir avantaja dönüşebilir. Bunun için sektörle ve pozisyonu ilgilendiren iş fırsatlarının iyi değerlendirilmesi gerekir. Adayın başvuracağı bir işin derecesine bakmadan, bu işte çalışmanın gelecekte kendisine ne gibi avantajlar sağlayacağını ve bu avantajların hangi pozisyonlarda işe girmesini kolaylaştıracağını hesaplaması gerekir. Kariyer hedeflerine ulaşmak için yolun doğru belirlenmesi gerekir ki, adımlar yerinde saymak yerine istenen amacı elde etmek için atılsın. Bu şekilde hedeflere ulaşmak için her geçen gün daha fazla şans sahibi olunacak ve eninde sonunda kişinin istediği işe girmesi mümkün olacaktır.