İş Hayatı ve Verimlilik
İş hayatı her birey için başlı başına sorumluluklar yüklemektedir. İşi yürütüm aşamasında belli sorumluluklar çalışana devredilmekte, bununla birlikte, her bireyin konumu gereğince iş yükü bulunmaktadır. Burada gündeme gelen asıl konu, çalışanın verimli çalışması durumunda işlerin daha hızlı ve yolunda ilerlemesidir ve bu her birey için farklılıkları geliştirir.
Özellikle iş yükünün ağırlaştığı sektörde çalışanlar için verimli çalışmak, birçok şeyin kolaylaşmasına, işin doğru şekilde yürütülmesi için olanak sağlanmasına neden olur. İş yükünün azaltılması aşamasında gündeme gelen verimli çalışma durumu, fazla mesai ile karıştırılmaması gereken bir husustur. Aksine, daha az çalışarak daha fazla işin yürütülmesine ve daha fazla keyif alınarak iş akışının sağlanmasına neden olur.
Bu doğrultuda verimli çalışılması adına işverenlerin doğru adımlar atması ve bu konuda yoğunlaşarak çalışanların işlerini daha zevk alabilecekleri hale dönüştürmeleri gerekmektedir.
İşletmenin amaç ve hedefleri içselleştirilmeli
Çalışanlar, şirketlerinin vizyon ve misyonlarına ait hedeflerini tam anlamıyla bilmeli ve doğrultuda ilerlemeyi hedefler hale getirilmelidir.
Sistematik çalışma düzeni oluşturulmalı
İşletme içerisinde yer alan her bölüm için sistemli çalışma şekilleri oluşturulmalı ancak bu sistem fazla kuralcılıktan uzak olmalıdır. Her bireyin özelliklerine yönelik olarak değişim sağlanabilecek bu sistemde kişilerin nitelikleri de mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.
Doğru yerleştirme yapılmalı
Her bireyin farklı özellikleri ve belli işlere farklı yatkınlıklarını önemseyerek, her iş için doğru adayların işletme içinde dağıtımı yapılmalıdır. Eğer gerçekten uygun olmayan işlere, uygun olmayan elemanlar yerleştirilirse, bu durum verimliliğin düşmesine neden olacak etkenlerin başında gelecektir.
Motivasyon arttırılmalı
Motivasyon, verimliliğin doğrudan üzerinde etkili olduğu konulardan birisidir ki çalışan üzerinde oldukça büyük etki yaratır. Bu nedenle kesinlikle önemsenmesi gereken bu olgu için de belli adımlar atılması bir zorunluluk halini alır.
Koordinasyon sağlanmalı
Yönetici ve çalışan arasında gerekli koordinasyon sağlanması, çalışanların bir işte iyi olduklarında aldığı geri dönüş sayesinde daha fazla motive olması ve bu durumun getirdiği artan başarı isteği, verimliliğin artmasına doğrudan etki edecektir. İşlerin koordine bir şekilde ilerlemesi düzeni getireceği için, mutlaka bu konunun da üzerinde durulması gerekir.
Yukarıdaki maddeler doğrultusunda yola çıkan işletmelerde, iyi bir lider ile bu düzenin oluşturularak geliştirilmesi, çalışanlar için verimliliği de beraberinde getirecektir.