Ana SayfaMakalelerİş Hayatında Çalışma Saatlerine Dikkat!

İş Hayatında Çalışma Saatlerine Dikkat!

Sağlık alanında yayın yapan The Lancet dergisinde yayımlanan araştırma sonuçlarına göre haftada 55 saat ve daha uzun süre çalışanlarda kalp krizi riski oldukça fazla seyretmekte. Uzmanlar, Türkiye’de de haftada 50 saati aşan çalışma saatleri konusunda tüm çalışanları uyarıyor.

Türkiye dahil Avrupa ülkeleri, ABD ve Avustralya gibi pek çok ülkede 7 yıldır yapılan 25 ayrı araştırma neticesinde, haftada 55 saati aşan çalışma süresi, çalışanların sağlığını fazlasıyla olumsuz etkiliyor.

Çalışma sonucunda, Londra’da kalp hastalıkları ve kalp krizine, genetik ve çevresel faktörlerin dahil olduğu karmaşık etkenlerin yol açtığı belirtilerek, konuyla ilgili eldeki tüm araştırmaların bir havuzda toplanması, çalışma saatleriyle kalp hastalıkları riski arasındaki bağlantıyı daha kesin bir şekilde araştırabilinmesinin sağlandığı açıklandı ve özellikle tıp, hizmet, satış sektöründe çalışanların kansere yakalanma oranlarının oldukça fazla olduğu tespit edildi.

Araştırma sonuçlarını yorumlayan pek çok bilim adamı, çalışma saatlerinin en fazla 50 saatle sınırlandırılması gerektiğine vurgu yaparak, 3 aylık periyotlarda da kısa süreli izinler kullanılmasının insan sağlığı için olumlu olacağına değindi. Böylece kişi kendine daha çok vakit ayırabilir, uyku süresini ve kalitesini arttırabilir, stresle daha kolay mücadele edebilir, çay ve kahveden az da olsa uzak kalabilir.

Gelişmekte olan ülkelerde Türkiye’nin en uzun çalışma saatlerine sahip olduğuna da dikkat çeken araştırmacı Janlert, “Türkiye’de haftada 50 saatten fazla çalışanların oranı yüzde 43 ile en yüksek. En düşük oran ise yüzde 1’in de altında kalan Hollanda’da” dedi. Türkiye’de özellikle genç yaşlarda artan kalp krizlerinin kalıtımsal sebeplerin yanında en önemli çevresel faktörün uzun çalışma saatleri olduğunun defalarca altının çizildiği araştırmalar sonucunda, Türkiye’de işverenlerin bu konuyu dikkate almasının gerektiği de vurgulandı. Bu araştırma ile birlikte iş hayatında çalışma saatlerine dikkat etmemenin kalp krizi dışında ne gibi sağlıksal sonuçlara yol açacağına da ulaşıldı. Özellikle tansiyon, kilo alma, depresyon, aşırı sinirlilik, şeker hastalığı, panik atak gibi pek çok hastalık da uzun çalışma saatlerinin neden olduğu hastalıklar arasında.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar