İş Dünyasına Deneyimin Katkıları
İş hayatında eğitimle kazanılamayacak olan, çalışma hayatının içine girildikten sonra edinilmeye başlamış, çoğu zaman istenilen sektörde, zaman zaman ise farklı farklı sektörlerde çalışma sonucu elde edinilen tecrübe unsurunun iş dünyasındaki etkisi kaçınılmazdır. İşverenler ise özellikle kritik önem arz eden ve hata yapılması sonucunda ciddi zararlar yaratacak pozisyonlar için deneyimli eleman arayışında bulunur. Özellikle zorlayıcı görevlerde işverenin tecrübeli eleman arayışının nedeni, çalışanın karşılaşabileceği kritik durumlarda ve kriz gibi hallerde, daha önceki deneyimlerinden yola çıkarak çalışabilecek olmasıdır. Ancak kariyer basamaklarını hızla tırmanmak isteyen ve henüz tecrübe sahibi olmayan çalışan adayları da bu tip görevlere talip olması durumunda, kendisini maksimum seviyede geliştirmeli, elinden geldiğince kendi iş alanı hakkında bilgi edinmek için çaba harcamalıdır.
Özellikle deneyim gerektiren ve işveren için kritik olan pozisyonlarda çalışacak meslek grubuna ait bireylerin, eğitimlerini tamamladıktan sonra kendisini iş hayatına hazırlaması gerekmektedir. Nitekim sadece okul hayatını tamamlamasının ardından diplomasıyla iş hayatına atılmak, böyle zorlu meslek gruplarına bakıldığında iş bulmayı oldukça zorlaştırmakta hatta imkansız hale getirmektedir.
Çoğu işveren deneyimli, sağlıklı kararalar alabilen, işletmenin çıkarları doğrultusunda hareket eden çalışanlarının değerini bilmekte ve gerçekten kilit pozisyondaki elemanları için tüm imkanları sağlamaktadır. Ancak unutmamak gerekir ki, kilit pozisyondaki bu çalışanlarda bir gün kariyerini sonlandıracak ve işletme menfaatleri doğrultusunda bu önemli pozisyonlar için yeni çalışana ihtiyaç duyulacaktır. Buradan yola çıkarak her zaman deneyim sahibi ve işletme için kilit pozisyonda çalışan bireylerin yanına, yetiştirilmek ve deneyimlerinden faydalanmak üzere aynı pozisyon için eleman yetiştirilmeli, ileriye yönelik olarak eğitimler alması desteklenmelidir. Böylece aksi bir durum oluşması halinde, yetiştirilen eleman bu görevi üstlenebilecek ve işletme de daha az risk alacaktır.
Özellikle yeni mezun deneyimsiz bireyler hayalini kurdukları pozisyon için fazlaca çaba harcamalı fakat kesinlikle umutsuzluğa kapılıp yılmamalıdır. Çünkü hayali kurulan o iş alanındaki kişi de öğrencilik yıllarını bitirdikten sonra aynı aşamaları yaşayarak o işe uygun görülmüştür ve ilerleyen aşamalarda bu pozisyon için her yeni mezun da bir adaydır. Hele ki her çalışanın bir gün kariyerini sonlandıracağı düşünülürse, bu durumu bilen işverenlerin başka çalışan adaylarına şans vereceği ve işletmesi için de şans vermek zorunda olduğu kesinlikle unutulmamalıdır.
Çalışan adayları bu dönemde kesinlikle umutsuzluğa kapılmamalı ancak kendisini de geliştirmek için maksimum çaba harcamalıdır. Kendisini istediği pozisyona hazırlayacak iş alanı için, ek olarak neler yapılabileceğini ve o pozisyon için yetiştirilen diğer pozisyonları değerlendirmesi gerektiğinin bilincinde olması gerekir. Böylece çalışan adayı kendisi için yatırım yapmış olacak ve ilerleyen zaman içinde gerçekten istediği pozisyon için daha sağlam adımlarla ilerleyecektir.