İş başvurularının online olarak yapılması modern çağın gereksinimleri doğrultusunda herkesin ilk tercihi olurken, internet üzerinden doğrudan ya da kariyer siteleri sayesinde dolaylı olarak yapılan başvuruların kabul edilmesi halinde birçok çalışan yüz yüze görüşmelerin heyecanını yaşamaktadır. İş arama sürecinde internet başında zaman geçiren çalışanlar ve çalışan adayları, özellikle İşbul.net uzmanlığını tercih ederek zahmetsizce hayalindeki işi bulabilmektedir. Ancak özellikle yeni mezunların bu aşamadan sonra mülakata çağrılması halinde yaşadığı panik, bazen kabul edilecekleri bir işe dahi girememelerine sebep olabilir. İş ararken online çözümlerden ve kariyer sitelerinin uzmanlığından yararlanan adaylar bir sonraki adım olan mülakatları düşünmemekte, online yapılan başvuruların değerlendirilmesi ve adayın görüşmeye çağrılması halinde tansiyon da biranda yükselmektedir.
Yeni mezun, deneyimli deneyimsiz, vasıflı vasıfsız fark etmeksin mülakata çağrılan tüm adayların ilk yapması gereken firma ve pozisyona dair mümkün olduğunca fazla bilgi edinmektedir. Adayların başvuru yaptığı pozisyon hakkında bilgi sahibi olması aslında zaten gerekli olan bir şart olsa da, yine de mülakat öncesi ticaret dünyasındaki son değişikler doğrultusunda pozisyonun görev ve sorumlulukları konusunda kısa dahi olsa bir ön çalışma yapmak yararlı olacaktır. İş görüşmesine gidilecek firmanın da mercek altına alınması, mülakat esnasında adaya tahmin edeceğinden dahi daha fazla avantaj sağlayabilme imkanı sahiptir. Firmanın hizmet verdiği alanların incelenmesi, vizyon ve misyonlarının öğrenilmesi adayın pozisyona kabul edilmesi halinde firmaya neler katabileceğine dair görüşlerini bildirmesine yardımcı olacaktır.
İş görüşmelerinin öncesinde firma hakkında bilgi edinmek, başvuru yapılan pozisyonda başarılı olarak firmanın ticari hedeflerine ulaşmasını sağlama konusunda ne gibi katkılarda bulunulabileceğini konusunda fikir edinilmesini sağlar. Mülakat esnasında adayın üzerinde basarak kendisinin işe alınması halinde firmanın ne kadar karlı çıkacağından bahsetmesi büyük bir yanlış olsa da, birkaç cümleyle dahi pozisyonun önemine dair bilgi sahibi olduğundan ve bu pozisyonda çalışarak yapabileceklerinden bahsetmesi yararlı olacaktır. Tüm iş görüşmesi boyunca kendisine yöneltilen sorulara kısa cevaplar vermek yerine kısa dahi olsa firmanın vizyonu ve başvuru yapılan pozisyona dair görüş bildirilmesi, adayın mülakatının olumlu izlenim bırakması açısından önemlidir.
Adayın firma için yararlı olabileceğini hissettirmesi ve bu konuda da gerekli niteliklere sahip olduğunun sinyallerini vermesi, iş görüşmesinin istenen şekilde sonuçlanmasında ciddi bir paya sahiptir. Başvuru yapılan pozisyonda başarılı olabilecek kadar bilgi ve deneyime sahip olduğunu açıkça dile getiren bir aday, bu kendine güvenen kararlı duruşu ile işverenin ya da işe alımdan sorumlu olan yönetici konumundaki kişinin üzerinde de pozitif bir etki bırakır. Yine de altının çizilmesinde yarar var ki, bunu ifade ederken adayların kendine güven ile kendini beğenme arasındaki ince çizgiye özellikle dikkat etmesi gerekir. Neler yapabileceğinden ve sahip olduğu yeteneklerden bahsetme ile yerine getiremeyeceği boş vaatler vermek arasında ciddi bir fark olduğu unutulmamalıdır. Çok mütevazi olmak bazen iş görüşmesinde adayın güvensiz ve yetersiz olduğuna dair izlenim edinilmesine sebep olurken, sürekli kendini öven adayların pek de olumlu bir intiba uyandırmadığı da bir gerçektir. Bu sebepten ötürü başvuru öncesinde firma ve pozisyonu ilgilendiren konularda ön çalışma yaparak bilgi edinmek ve bu bilgiler neticesinde adayın yapabileceklerini düşünerek görüşme esnasında “yalın bir ifade” ile düşüncelerinden bahsetmesi, mülakatın olumlu yönde geçmesi açısından en doğru hareket olacaktır.