İstediğimiz firmada istediğimiz işte çalışabilmek için iş görüşmesine gitmeden önce bilinmesi gereken bazı kurallar vardır. Aradığınız işi bulup başvurunuzu yaptınız veya uzun yıllardır beklediğiniz firmada sonunda boşluk oluştu, hiç vakit kaybetmeden özgeçmişinizi firmaya ilettiniz ve ön görüşmeye çağırıldınız. Mülakat, özgeçmişinizde yazanların doğruluğunu kanıtlamak ve hatta yazılanlardan daha iyi olduğunuzu göstermek için bir fırsattır. Hayalinizdeki işe başlamak için bu süreci profesyonel şekilde atlatmanız gerekmektedir. Kendinize güveniniz tamsa ve yapacağınız iş konusunda yeterli eğitim ve bilgiye sahipseniz geriye kalan taktikleri düzgün şekilde uygulamaktır.
· Öncelikle başvuru yapacağınız firmayı araştırın. Ne zaman kurulduğuna hangi iş kollarında faaliyet gösterdiğine, kaç tane şubesi olduğuna, yurt dışında faaliyet gösterip göstermediğine dikkat ederek genel anlamda bir özet çıkartın. Mülakatta alanında uzman kişilerle görüşeceğinizi unutmayın. Toplantı esnasında size firmayla ilgili bir konu sorduklarında cevap verirseniz karşı tarafta araştırmacı olduğunuz ve bu işe önem verdiğiniz izlenimini oluşturursunuz. Mülakatta sorular firmanın kendisiyle ilgili olmasa bile sohbet aralarına sıkıştıracağınız birkaç anahtar kelime size artı puan sağlayacaktır.
· Mülakat sırasında kıyafet seçiminizde oldukça önemlidir. Çok klişe gibi görünse de ilk izlenim iş görüşmelerinde de oldukça önemlidir. Kıyafetinizi başvuru yaptığınız iş koluna göre seçmelisiniz, bu kıyafet türleri farklılık gösterse bile en başta kıyafetinizin temiz, kendinizin de bakımlı olmasına özen gösterin. Uygunsuz veya dağınık kıyafet seçimleri karşı tarafı sizin iş ciddiyetiniz hakkında şüpheye düşürebilir.
· Referans seçiminizde dikkatli olun. Görüşme yaptığınız kişilerin verdiğiniz referansları arayabileceğini ve sizin hakkınızda bilgi alabileceğini unutmayınız. Bu sebeple güncel ve doğru referanslar verin
· Karşınızdaki kişiler sizin sadece bilgi boyutunuzu ölçmeyecektir, stres altında çalışmanıza bakmak için size bazı sorular yöneltip tepkilerinizi ölçeceklerdir. Kendinizi kontrol edip bilginizi strese kurban etmemelisiniz. Stres altında bu işi bildiğinizi ve hak ettiğinizi düşünerek cümlelerinizi kurabilir ve aksiyom alabilirsiniz.
· Hem kendinizle ilgili hem de mevcutta çalışıyorsanız işinizle ilgili olumsuz cümlelerden ve kalıplardan kaçınınız. Genel olarak olumsuz düşünceler karşı tarafta kötü bir izlenim uyandırmanıza sebebiyet verecektir.
· Mülakata randevu saatinizden 10-15 dakika önce gitmeye özen gösterin. Erken gitmeniz iş ahlakınızı ve ciddiyetinizi gösterecektir. Ancak mülakat görüşmesine çok erken gitmekte olumsuz bir intiba oluşturmaktadır.
· Beklentileriniz konusunda ne abartılı olun ne de beklentilerinizi düşük seviyelerde tutun. Firmanın ön araştırmasını yaptığınızda size sağlayacağı koşullar hakkında ön bir değerlendirmeye sahip olmuş olacaksınız. Bu bilgiler ışığında beklentilerinizi karşı tarafa iletmelisiniz.
· Mülakata gitmeden önce mutlaka kendinize karşı taraftan gelebilecek sorularla alakalı bir liste oluşturun ve bu soruları birinden size yöneltmesini isteyin. Bu ortamı mülakat ortamı gibi hazırlarsanız gerçek mülakatta daha az sıkıntı yaşayacaksınız.
· Karşı tarafı dikkatlice dinleyin ve kafanızdaki soruları karşı tarafa çekinmeden iletin. Soru sormanız işe ilgi ve merak beslediğinizin göstergesi olacaktır.
· Saatinizi kontrol etmeyin bu karşı tarafta sıkıldığınızı göstermektir.
· Mülakat görevlileri size oturacağınız yeri göstermeden oturmayın.
· Mülakat sırasında kendinizden emin olun ve çelişkili cevaplar vermekten kaçının. Özellikle göz teması kurmaya dikkat edin.
Maddelerde yer alan bu taktikleri uyguladığınız sürece işe alınma olasılığınız oldukça yükselecektir. Olumsuz bir durumla karşılaştığınızda ise eksik ve hatalı yaptığınız noktalar neler bunları not ederek kendinize liste oluşturun. Böylelikle daha sonraki iş görüşmelerinizde bu hatalara düşmekten kaçınmış olursunuz.