Ana SayfaMakalelerİş Görüşmesinde Adaylar Soru Sorabilir Mi?

İş Görüşmesinde Adaylar Soru Sorabilir Mi?

İlk kez iş görüşmesine gitmiyorsanız bilirsiniz. Herhangi bir pozisyon için bir firma tarafından görüşmeye çağrıldıysanız görüşmenin sonunda firma yetkilisi size merak ettiklerinizi sorabileceğinizi söyler. İşte bu noktada pek çoğumuz tıkanıp kalırız. Önce bir düşünüp sonra kıs bir “eeeee” gevelemesinden sonra  “Sormak istediğim bir şey yok” cevabını veririz. Ya da sormamamız gereken maaş gibi şeylerle giriş yaparız ki bu üzerimizin çizildiği anlamına gelir. Ya da soracağımız şeyler aklımızdadır ama bu soruları yetkili kişiye aktarmada sorun yaşarız. Acaba yanlış anlaşılır mı? Ya bu soru yüzünden beni işe almazlarsa? Gibi türlü türlü sorular kafamızı kurcalar durur. Aslında mülakata dair doğru bilinen yanlışlarda tam olarak burada başlar. Çoğu insan mülakatta soru sorulmaz algısıyla hareket eder. Ancak bu görüşmeyi yapan firma yetkilisinin sizinle ilgili “işe dair ilgisiz” algısını tetikleyebilir. Ve sizinle ilgili merak ettikleri konular olabileceğinden tavrınızla görüşme yapan firma yetkilisinin fikir sahibi olmasını engelleyebilirsiniz. Bu tür görüşmelerde elbette sizin de sorma hakkınızın olduğu sorular var.

Şirkete katkı Olarak Sizden Ne Bekleniyor?

Böyle bir soruyla size yüklenecek görev ve yükümlülüklere dair fikir sahibi olabilirsiniz. Kendiniz çalışmak istediğiniz bu şirkete ne katabileceğiniz tartabilir ve olacaksa bir sonraki görüşmeye daha hazır gelebilirsiniz.

Şirketin Gelecek Hedefleri Nelerdir?

Görüşme yaptığınız şirketin geleceğe dair hedeflerini bilmeniz sizin açınızdan sizin gelecek planlarınızla örtüşüp örtüşmediğini anlamanız açısından önemlidir. Belki şirketin gelecek planları sizinkiyle tamamen paralellik gösterecek belki de taban tabana zıt olacaktır.

Görüşme Sonrası Yetkili Aranabilir!

İş görüşmesinin olumlu geçmesi halinde devam eden mülakat süresi boyunca (1 hafta – 10 gün) içinde yetkili kişiyi arayıp hem işe olan ilginizi göstermiş hem de devam eden sürecin neresinde olduklarını sormanız mümkündür.

İş görüşmeleri hiçbir zaman kâbusunuz olmasın. Ve sizi korkutmasın. Mülakata çağrıldıysanız özgeçmişinizdeki bilgiler karşı tarafı etkiledi demektir. Bu görüşmede sizi daha yakından tanımak için yapılmaktadır. Bu yüzden elbette bazı belli kurallara özen göstermelisiniz. Ama asla kendiniz olmaktan vazgeçmeyin.

Not: Konusu açılmadıkça kesinlikle özel hak, tatil günleri ve maaş gibi soruları sormamanızı öneriyoruz. Daha sonraki görüşmelerde bu tip soruları rahatlıkla sorabilirsiniz.

 

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar