İş arayan adayların iş görüşmelerine gitmeleri sonucunda hafızalarda genellikle bu soru kalıyor. “Gerçekten işe alınacak mıyım? Ya da İşe çağırılacak mıyım?” Eskinden iş görüşmelerinde bu denli bir sistem yoktu. İnsan kaynakları departmanlarının ve kurumsal kimliklerin öne çıkmasının ardından işe alım süreçleri de değişmeye başladı. İş arayan adaylar öncelikle buldukları ilana başvuru yapmak için bir özgeçmiş oluştururlar. Daha sonra online başvuru sonucunda gözler çağırılmayı beklemektedir. Bu süreçte en heyecanlı kısım insan kaynakları departmanı tarafından aranarak, ilgili ilana başvuru yaptığınızı, hala iş arayışınızın olup olmadığı sorusu üzerine “evet iş arıyorum” dedikten sonra gidilen ilk mülakat. İlk mülakatın nasıl geçtiği bazen hafızalarda kalmamaktadır.
İkinci mülakata davet edilmek çoğu zaman olumlu düşünülse de olumsuz etkileri olabilmektedir. Bir iş görüşmesinin hemen ardından işe çağırılacağınızı nerden anlarsınız? İşte gelin bu konuda birkaç ipucu verelim.
Öncelikle 2. Görüşmeye çağırılmanız olumlu düşünülebilir. Ancak bir kesinliği yoktur. Heyecanınızı kaybetmeyin.
Diğer bir etken ikinci görüşmeniz esnasında insan kaynakları tarafından şirket hakkında olumlu görüşler belirtme durumudur. Eğer insan kaynakları yetkilisi size şirket hakkında pozitif bilgiler aktarıyorsa işe alım konusunda şansınız yüksek olabilmektedir.
İşe alım süreçlerinde bir diğer etken görüşmenizin uzun sürmesi durumudur. Çünkü uzun süren görüşmelerin arkasında sizi yakından tanıma işin tanımı ve çalışma koşullarının detaylı şekilde anlatılması durumları söz konusu olabilmektedir.
Görüşmeniz sırasında maaş beklentiniz, yan haklar, sosyal haklar gibi konularla beraber referans verdikleriniz üzerine bir görüşme sağlanıyorsa işe alım süreci için neredeyse hazır sayılmış olursunuz.
İnsan kaynakları ile ilgili görüşmenizin sonlarına doğru işe başlama tarihi gibi bir soru gündeme geldiğinde bilin ki artık yeriniz hazır olmak üzeredir. Bunun üstüne sizi kısa bir süre bekletip, yöneticilerle ya da çalışacağınız departmanlarla tanıştırmaları durumunda bilin ki artık o şirketin çalışan adayısınız.
İş arama sırasında ve iş görüşmeleriniz esnasında bu türden soru cevaplar ve süreç yukarıda anlattığımız gibiyse işe çağırılmanız yüzde 90 civarındadır.