Ana SayfaMakalelerİş Görüşmelerinde Beden Dili En Büyük Faktör

İş Görüşmelerinde Beden Dili En Büyük Faktör

Aradığınız iş ilanını buldunuz ve başvurunuzu yaptınız. İş görüşmesi daveti aldınız. İşi alabilmeniz için tek yapmanız gereken başarılı bir iş görüşmesi gibi görünse de aslında öyle değil. Başarılı bir iş görüşmesi geçirmek için sizi bir görüşmeye hazırlık süreci bekliyor.
Birçok İK uzmanınında belirttiği gibi iş görüşmesine gitmeden önce hazırlık sürecini iyi değerlendirmek gerekir. Görüşmeye gideceğiniz firmayı araştırmak, firma yerini araştırmak, iş pozisyonunu, işin görevlerini araştırmak, sorulabilecek sorulara cevaplar hazırlamak vb şeyler sıralanabilir.
Doğru giyinmeye özen göstererek gittiğimiz iş görüşmesinde kendimizi en iyi şekilde ifade etmeye çalışırız. Ki çoğu kez kendimizi doğru ifade ettiğimizi de sanırız.
Ancak yapılan araştırmalara göre tüm bu hazırlıkların iş görüşmesinde beden dilimizden daha az rol oynadığını gösteriyor. Bu araştırmalardan birine göre yüz yüze yapılan görüşmelerde iletişimimizi sözcükler %10, ses tonu ve vurgu %30, beden dili ise %60 oranında etkilemektedir.
İş görüşmesinde beden dili nasıl kullanılmalı?
Başarılı bir iş görüşmesinde beden dilini doğru kullanabilmek için şunlara dikkat etmekte fayda var;

Göğsünüzü ve omuzlarınızı dik tutun ve kendinize güvenin. Bunun yaparken gergin görünmemek için yüzünüzden tebessümü eksik etmeyin.
Görüşme yaptığınız yetkili ile göz teması kurmaktan çekinmeyin. Bu sizin kendinize güveninizi simgeleyecektir.
Görüşme yapacağınız yetkili ile el sıkışırken mutlaka bu tokalaşmanın dengeli ve güvenli olmasına dikkat edin. El sıkışırken gözlerini kaçırmamaya özen gösterin.
Yetkilini karşısında otururken kesinlikle dik oturmalısınız ve ayaklarınız görüşme yaptığınız yetkiliyi gösterir durumda olmalıdır.
Eğer bu mülakat ayakta yapılan bir mülakatsa elleriniz bu görüşmede size büyük yardımcı olacaktır. Çünkü ayakta yapılan görüşmelerde eller oldukça dikkat çeker. Elinizi cebinize koyarsanız veya göğüs hizasında kavuşturursanız olumsuz bir mesaj verirsiniz.
Görüşmeyi bitirirken mutlaka görüşme yaptığınız yetkiliyle “güven bakışı” ilişkisi kurun. Bu sizin işe alınmanızdan büyük rol oynayacaktır.

Elbette sizinle görüşme yapan yetkilinin de beden dili oldukça önemlidir. Görüşmeci sizinle konuşurken eğer size üstünlük kurmak istediğini gösteren mesajlar veren bir beden dili kullanıyorsa; mesela ceketinin yakasını tutuyorsa, ellerini başının arkasında birleştiriyorsa mutlaka yetkili ile göz teması kurarak bu tavrını kırın.
Görüşme yaptığını yetkili kişi sizi dinlerken ellerini yanağına koyup, baş parmağı yukarıda bir şekildeyse bu sizinle ilgilendiğini görüşmenin olumlu gittiğini gösterir.
Kişisel gelişimci “Kör Nokta Eğitmeni” Hakan Bozkurt’un dediği gibi, “Hayat bir servis sanatıdır.” Yüreğimiz Mevlana, beynimiz Einstein da olsa, bilgimizi ve sevgimizi ancak uygun bir servisle çevremize aktarabiliriz. Burada servis kelimesinden kasıt sözsüz iletişim yani beden dilidir.
Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar