Ana SayfaMakalelerİş Değişikliği

İş Değişikliği

İşinizi değiştirmek istermisiniz?

İşsizlik sorununu yaşayan sadece işsizler değil. Hali hazırda bir işe sahip çalışanlar da ciddi anlamda işsiz kalma korkusu yaşıyor. Özellikle 2001 krizi sonrası, yapılan işçi çıkarımları nedeniyle; maaş indirimlerine, uzun çalışma saatlerine, sosyal haklarının kısıtlanmasına razı olan çalışanlar, bu korkuyu hala üzerlerinden atabilmiş değiller. Çalışanların çoğu, çalıştıkları işten çıkarılma korkusu nedeniyle, işveren ya da yöneticilerin, mobbing uygulamalarına, çalışma şartlarını ağırlaştırmalarına ve kötü muamelelerine karşı gelmekten çekiniyor.

İş Bulamazsam

Çalışanların, işlerinden çıkarılma korkusu yaşamalarının en büyük nedeni, yeni bir iş bulamama korkusu oluyor. İşten çıktıkları takdirde, uzun süre iş aramaktan korkan ve maddi olarak sıkıntıya gireceğini düşünen elemanlar, işveren ya da yöneticilerin şartlarına boyun eğmek zorunda kalıyor. İşveren ve yönetici baskısı ya da ağır çalışma koşulları nedeniyle, işinden ayrılan çalışanların çoğu uzun süre işsiz kaldıklarında, işten ayrıldıklarına pişman oluyor. Bunun yanı sıra, çalışanlar halen bir işte çalışırken, çalışma koşulları daha iyi olan bir iş arayışlarını sürdürüyorlar. Birçok eleman bunu işvereninden gizli bir şekilde yapıyor. Hatta elemanların çoğu, işveren duyar korkusuyla başka bir iş aradıklarını, yakın iş arkadaşları ile dahi paylaşmıyor. İş buldukları takdirde, eski işinden ayrılan elemanlardan bir kısmı iş değişikliğinden memnun olduğunu söylerken, bir kısmı da yeni iş yerlerine adaptasyon sorunu ve işe alışma problemi yaşayabiliyor.

Yeni İş Yerine Alışamazsam

Yeni bir iş ortamına alışmak kuşkusuz her zaman kolay olmuyor. İşinden memnun olmayan elemanlar, bu konuda sıklıkla tereddüt yaşıyor. Hali hazırda çalıştığı işten ayrılmayı düşünen elemanlar, başka bir iş bulduklarında dahi, iş değiştirme konusunda tereddüde düşüyor. İş yerlerinden memnun olmasa dahi, oradaki ortama alıştıkları için, değişiklikten korkan çalışanların bir kısmı işini değiştirmeyi göze alırken, bir kısmı aynı iş yerinde çalışmaya devam ediyor. İnsan Kaynakları uzmanları yeni işe alışma konusunda elemanların bir süre zorluk yaşayabileceklerini ancak bunun kısa zamanda çözülebileceğini söylüyor. Uzman görüşleri yeni iş ortamına alışma sürecinin yaklaşık bir iki ay alabildiğine dikkat çekiyor ve adaylara bu süre zarfında sabırlı olmayı ve yüksek performansla çalışmalarını öneriyorlar.

Her İş Yeri Aynı Mıdır?

İş değiştirme konusunda eleman adaylarının mütereddit olmalarının başka bir sebebi de, şirket değiştirdikleri halde aynı sorunları yaşama düşüncesi oluyor. Yönetici ya da işveren tutumları nedeniyle, iş değişikliği yapan elemanlar, bir başka iş yerinde de aynı sorunların yaşanacağını düşündüğü için işinden ayrılmıyor. İş yeri değişikliğinin nedenleri genellikle; üslerinin çalışana karşı tutumları, iş arkadaşları ile yaşanan sorunlar ya da iş yükü ya da düşük maaş oluyor. Çalışanlar aynı sorunların başka bir iş yerinde çalışmaları halinde de devam edeceği düşündüklerinde, eski iş yerlerinde çalışmaya devam ediyorlar.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar