Ana SayfaMakalelerİş Bulma Sürecinin Son Adımı: İlk İş Günü Stresi İle Başa Çıkma

İş Bulma Sürecinin Son Adımı: İlk İş Günü Stresi İle Başa Çıkma

CV oluşturulur, iş bulma sitelerine yüklenir, iş ilanları incelenir ve mülakatın olumlu geçmesinin ardından iş bulma süreciyle tüm bu yoğun trafik sona erer. Hayatınızda yeni bir döneme başlayacağınız o önemli gün, ilk iş günü gelmiştir.

Yeni başlangıçlar hep stres ve heyecan doludur. Öğrenilmesi gereken birçok şey, tanışılacak iş arkadaşları, kime nasıl hitap edileceği, neler yapılacağı, nasıl davranılacağı, işten kaçta çıkılacağı, yemeğe nasıl ve kimlerle gidileceği gibi birçok unsur, yeni işe başlayan üzerinde fazlaca baskı yaratmaktadır. İlk izlenimin oldukça önemli olduğu düşünüldüğünde yeni işe başlayanların üzerinde hissettiği baskı aslında çok da yanlış değil. İlk gün, iş saatlerine özen göstermek, dakik olmak, işe uygun kıyafetlerle gitmek, iş ortamına ve çalışma arkadaşlarına uyum sağlamak, soru sormak, işe adapte olma ve işi öğrenme isteği, hakkınızda olumlu bir algı yaratılmasını sağlayabilir. Bundan sonra önemli olan hakkınızda oluşturduğunuz olumlu algıyı bir adım daha öteye taşıyarak, işinizde kendinizi kanıtlamak ve başarılarınızdan söz ettirmektir.

İlk İş Günü Heyecanı ile Başa Çıkma

İş bulma aşamasından sonra, bu süreci gözünüzde canlandırabiliyor ancak yine de nasıl davranacağınız hakkında tam olarak emin olamadığınız için endişe duyuyor ve bir türlü kendinizi rahatlatamıyorsanız, bazı öneri dikkate alabilirsiniz.

Öncelikle, çalışma arkadaşlarınızın da sizin gibi olduğunu, sizi anlayacaklarını, size yardımcı olacaklarını unutmamalı, onlardan gelen yardımları güler yüzle karşılayarak iletişiminizi sağlamlaştırmalısınız.

İşe gideceğiniz ilk gün, ilk izlenimin önemli olduğunu dikkate almalı, ilk gün için ne giyeceğinizi akşamdan hazırlamalı ve sabah kendinizi daha iyi hissederek evden çıkmalısınız.

İlk günden geç kalmamak için normalde evden çıkmayı düşündüğünüz saatten erken yola çıkarak, yaşayabileceğiniz aksiliklerin önüne geçmeyi planlamalı, işe tam vaktinde vararak, profesyonelliğinizi vurgulamalısınız.

İş ilanları için inceleme yaparken nasıl şirket hakkında bilgi edindiyseniz, ilk iş günü öncesinde de şirket, çalışma ortamı ve iş arkadaşları hakkında da bilgi edinmeye çalışmalısınız. Böylece yeni ofis kültürüne daha çabuk adapte olabilirsiniz.

Size gösterilen ilk günkü iş akışını ve bilgileri, işe giderken yanınıza aldığınız not defterine yazmanız, hem iş akışını daha çabuk kavramanızı hem de bilgileri tekrar sorarak öğrenmeniz yerine, defterinizden edinmenizi sağlayacaktır. Bu nedenle ilk gün işe giderken yanınıza not defteri alabilirsiniz.

Tüm bunların yanı sıra, ilk gün için unutmamanız gereken iyi bir dinleyici olmanızdır. İş yerini iyi gözlemlemeli, insanların birbirlerine olan davranışlarını, birbirlerine nasıl hitap ettiklerini, işin yürütülmesi gibi aşamaları dikkatle incelemeli, davranışlarınızı ona göre şekillendirmelisiniz.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar