Ana SayfaMakalelerİş Başvurusu Yaptığınız Firmalar Size Geri Dönüş Yapmıyor Mu?

İş Başvurusu Yaptığınız Firmalar Size Geri Dönüş Yapmıyor Mu?

Bir işe girmek için eskiden uygulanan yöntemler artık tarih olma yolunda. Özellikle kapı kapı dolaşıp patronlara kendini tanıtmak, firmaların kapılarında sabahlamak ve sekreterler aracılığıyla patronun iletişim numarasına ulaşmak için aylarca beklemek ve bunun gibi uygulamalar, gelişen teknoloji yardımıyla da tedavülden kalkmış durumda. Artık ya online ortamlardaki ya da firmalara elden verebileceğimiz resimli özgeçmişlerimizle iş başvurularında bulunmaktayız. Bu noktadan gelen süreç ise firmalar tarafından mülakata çağrılmayı beklemek.

İş arama sürecinde bir haftalık gibi kısa bir bekleme süresi bile bazen iş arayan adaylara oldukça uzun gelmektedir. Özellikle firmalar tarafından geri dönüş yapılmadığında ise sonuç daha üzücü olmakta, adaylar işsiz kalma psikolojisine bürünmekte ve sürekli kendilerini suçlayıp küçümsemektedirler. Peki firmaların geri dönüş yapmama nedenleri arasında önemsemediğimiz noktalar neler olabilir?

Özgeçmiş dökümanının formatı hatası: Aslında kimsenin önemsemediği, hatta aklına bile gelmeyeceği konulardan biri dökümanın formatının başka bilgisayarlara uyumlu olmamasıdır. Özene bezene hazırladığınız özgeçmişiniz, iş başvurusu yaptığınız yerdeki bilgisayarlarda açılmayabilir. Onca başvuru varken de kimse sizin dosyanızın formatıyla vs. ilgilenmez ve özgeçmişiniz olumsuz olarak değerlendirilir.

Özgeçmiş fotoğrafınızın açılmaması veya fotoğrafın özgeçmiş hazırlama kurallarına aykırı olması: Aslında iş başvurularında, eğitim ve deneyim kadar oldukça önemli olan bir nokta da fotoğraftır. Bazen çok yüksek boyutlu fotoğraf yüklenirken sıkıntı oluşmakta ve işveren tarafından görünememektedir. Bu durumda da başvurunuz yine geçersiz sayılacaktır. Aynı şekilde fotoğrafınız açılsa bile iş başvurusu standardına uygun bir fotoğraf değilse yine özgeçmişiniz değerlendirilmeden çöp olabilmektedir. Peki bu standarda uymayan fotoğraflar nelerdir? Özellikle yüzünüzün belli olmadığı fotoğraflar, oldukça uzaktan çekilen veya plaj, eğlence ortamlarında olduğunuz fotoğraflar bu standarda uymamaktadır. En iyi fotoğraf tıpkı vesikalık fotoğraf formatlarında olandır.

Yazım hataları: Aslında iş arayan adaylara çoğu kez önemsiz gelse de pek çok insan kaynakları için hangi departman olursa olsun, özgeçmişinizde bariz yazım hataları, cümle düşüklükleri yapmak oldukça tehlikelidir. Bu nedenle özgeçmişinizi firmaya göndermeden önce, bilen bir kişiye kontrol ettirmelisiniz.

Özgeçmişinize gereksiz bilgiler eklemek: Çoğu kişi özgeçmiş dosyası daha uzun ve daha dolu görünsün diye, özgeçmişini pek çok gereksiz bilgiyle donatmaktadır. Fakat bu durum sizi ön plana çıkarmak şöyle dursun, diğer adaylar arasında arka planlara atmaktadır. İnsan kaynakları için net ve nitelikli bilgiler veren ama oldukça kısa özgeçmişler de oldukça değerli olabilmektedir.

İletişim numaranızı yanlış yazmak: Acele ile hazırlanan ve kontrol edilmeyen çoğu özgeçmişte olabilen bir hatadır. İnsan kaynakları, geri dönüş yaptıkları kişilere çoğu zaman ulaşamadıklarını, yazılan iletişim numaralarının başkalarına ait olduğunu belirtmişlerdir. Bu nedenle de en az iki defa iletişim numaralarınızı kontrol etmelisiniz.

Mail adresinizin uygun olmaması: Evet ne yazık ki hiç dikkat edilmeyen ama insan kaynaklarının oldukça önem verdiği şeylerden biri de mail adresidir. Mail adresi, adınız, soyadınız ve doğum tarihinizden oluşabilir. Fakat pek çok kişi tuttuğu takımı, kendine yakıştırdığı sıfatları, hayata karşı bakış açısını yansıtan sıfatları kullanmakta ve bu da işverenler tarafından özgeçmişinizi çöp edecek durum olmasa da yine olumsuz olarak görülmektedir.

İş başvurusu yaptığınız firmalar size geri dönüş yapmıyor mu sorusuna, eğitim ve deneyim dışında da teknik olarak pek çok nokta etki etmektedir.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar