Belirsiz süreli iş sözleşmesinin feshedilmesi durumunda, gerekli koşulları yerine getirmeyen tarafın, çalışılan süre için ödemek zorunda olduğu ücrete ihbar tazminatı adı verilir. İş Kanunu içerisinde yer alan m. 17/4 uyarınca, işçi veya işverence kanunda belirtilen süreler içerisinde fesih bildirimi ile sebep, açık ve net bir şekilde yazılı olarak bildirilir. İhbar tazminatı süreci hem işçi hem de işveren için geçerli bir süreçtir.
İhbar Tazminatı Süreleri Nelerdir?
İş kanunu içerisinde madde 17’de belirtilmiş olan, önel süreleri olarak da bilinen ihbar süreleri, iş sözleşmesi feshedilmeden önce iki tarafın birbirine tanıması gereken süredir. İş kanunu madde 17’de bulunan ihbar tazminatı süreleri, altı aydan az çalışmış olanlar için 2 hafta, altı aydan bir buçuk yıla kadar çalışmış olanlar için 4 hafta, bir buçuk yıldan üç yıla kadar çalışmış olanları için 6 hafta, üç yıldan fazla çalışmış olanlar için 8 haftadır.
Yazılı fesih beyanı karşı tarafa ulaştıktan itibaren başlayan ihbar tazminatı süreleri, çalışan kişinin kıdemine göre yukarıdaki gibi farklılıklar göstermektedir.
İhbar Tazminatını Hesaplama Yöntemi
· Altı aydan az çalışmış olanlar için 2 haftalık ücret tazminatı,
· Altı aydan bir buçuk yıla kadar çalışmış olanlar için 4 haftalık ücret tazminatı
· Bir buçuk yıldan üç yıla kadar çalışmış olanları için 6 haftalık ücret tazminatı,
· Üç yıldan fazla çalışmış olanlar için 8 haftalık ücret tazminatı ödeme yükümlülüğü ortaya çıkmaktadır.
İhbar tazminatı hesabı yapılırken brüt ücret esas alınmaktadır. Kişinin ihbar tazminatının hesaplanması, kıdemine düzeyine karşılık olan süre 7 gün olarak alınıp, toplam gün sayısı ile son günlük ücretinin çarpılasıyla yapılır. Bu hesaplamanın sonucunda brüt ihbar tazminatı ortaya çıkmaktadır.
İşverenin İşçiyi Hangi Sebeplerle İşten Çıkarabilir?
İşveren, işçiyi bazı haklı sebeplerle işten çıkarırsa bildirim sürelerine uymasına gerek kalmaz. İş kanunu madde 25’de yer alan maddelerce, işverenin işçiyi işten çıkarabileceği haklı sebepler şunlardır:
· İşçinin, işveren sahsına veya ailesine haysiyet ve şeref üzerinden hakaret etmesi, iftira atması
· Başka bir işçiye cinsel tacizde bulunulması
· İşçinin iş yerine sarhoş veya madde bağımlılığı etkisindeyken gitmesi, diğer işçilerle kavga etmesi
· İşçinin, yapmak zorunda olduğu işleri yapmaması, sürekli aksatması
· İşçinin, iş güvenliğini tehlike altına alacak davranışlarda bulunması
· İşçinin, iş yerine ait makinelere, kendi 1 aylık ücretinden fazla tutarda zarar vermesi
· İşçinin, izin almadan, resmi makamlarca geçerli mazereti olmadan, birbiri ardına 2 iş günü işe gitmemesi, bir aylık süreçte yine birbiri ardına tatil gününden sonra gelen iki gün işe gitmemesi, bir ay süre içerisinde birbiri ardına 3 gün işe gitmemesi
· Cezası 7 günden fazla olan bir suçun iş yerinde işlenmesi
· Hırsızlık suçu işlemesi
· İş yeri güvenliğini sarsacak bilgileri dışarıyla paylaşması
· Bağlılığa aykırı davranışlar sergilemesi
Diğer isbul.net içeriklerine ulaşmak için buraya tıklayınız!