Hedefin olmazsa hedef olursun ne demek? Başarının kaynağı nedir sorusunun cevabı aslında çok zordur. Başarının kriterlerinin ne olduğu, başarıyı oluşturan etmenler arasında bulunan çevresel koşullar, bilgi birikim ve tecrübe gibi etmenlere sahip olmadan bir başarıdan bahsedilebilir mi? Genellikle başarı için yoktan var edebilen, kısıtlı imkanlarla zoru deviren başaralı sayılmaktadır. Bu da doğru! Ancak şunu belirtmekte de fayda var. Başarı kavramı için gerekli koşullar olmadığı sürece bir başarının adından bahsetmen mümkün değildir. Çoğu zaman satıcılıktan, amelelikten holdinglere uzanan hayat hikayelerine tanık olmuşuzdur.
Bu hikayeleri yadırgamıyorum. Ancak ortada var olan gerçekler arasından bir başarı beklemek, olmayacak duaya amin, kendisi göremeyen körden ibarettir. Ortadoğu’da savaşın gölgesinde yıkıntılar arasında, mermi kovanı ve şarapnel parçaları toplayarak şu anda Ortadoğu’nun sayılı zenginleri arasında diye bir haber paylaşsam ne düşünürsünüz?
Harekette Ortam ve Koşulların Önemi
Aslında açık söylemek istediklerim, başarıyı oluşturabilecek koşullar olmadığı sürece taş yerinde ağırdır. Başarının neden ve sonuçlarını ön yazı olarak paylaşmak istedim ve aslında asıl anlatmak istediğim bu yazı dizisinde başarının aslında hedeflerden de ibaret olabileceği yönündedir. Ancak ortam ve koşullar mutlaka olmalı.
Hedefi olmayan insanlar daima başka insanların hedefinde kullanılmaya mahkum edilmişlerdir. Hedef belirleyip bu hedefler doğrultusunda bıkmadan usanmadan yola devam etmek bizi bu yolda kararlı ve istikrarlı kılacaktır. Aksi halde hiçbir hedefimiz yoksa ya yöneticiniz ya da işvereninizin gözünde hedef olmaktan başka bir şey olmazsınız.
Hedef belirlemek için uzun vadeli hedeflerin olmaması gerekmektedir. Kısa vadede kademe atlatacak seviyede hedefler sizi gittiğiniz yolda daha çok cesaretlendirecektir. Hedefe ulaşma konusunda yanınıza alacağınız tek şey sabır olmalı. Aksi halde bütün duygu ve düşüncelerinizle yerle bir olursunuz.
Hedefler bizi başarıya ulaştıracak en önemli anahtardır. Hedeflerinizi belirlerken olmayacak hayallerin peşinde koşmaktan kaçınınız. Gerçekleştirebileceğiniz üzerine koyabileceğiniz hedefleriniz olsun. Eğer bir hedefiniz varsa tutturmak için belli matematik sembolleri kullanın. Geldiğiniz noktaları hesaplayın. Saptamalarda bulunu. İyi analiz edin. Geleceğe yönelik ve ileriye yönelik hayaller ve hedefler koyun. Böylece hedef olmaktan çıkıp kendi hedefinize doğru ilerleyebilirsiniz.