Tarım ürünlerinden mayalandırma yöntemi ile sirke alkollü içki, turşu, boza gibi gıda ürünlerinin üretilmesini sağlayan kişilerin yapmış oldukları mesleğe fermantasyon teknikerliği adı verilmektedir. Fermantasyon teknikerleri mayalanması sağlanacak tahıl yada bitkilerin kalite kontrol görevini üstlenirler. Gıda mühendislerinin filizlendirme, harmanlandırma ,preslendirme işlerinde onlara yardımcı olmaktadırlar. Mayalanan ürünlerin asitlenme derecelerini ve asitlenme kalitesini ölçmektedirler.
Pazarlanacak olan ürünlerin tüketime hazır hale gelmesi için çalışırlar. Hijyen ve sanitasyon sağlanmasına çalışırlar. Fermantasyon teknikerleri işlerini icra ederken birtakım alet ve cihazlar kullanmaktadırlar. Fermante tankları , şişeleme makineleri , pastörize cihazları, pres makineleri gibi cihaz ve aletler kullanmaktadırlar. Fermantasyon teknikeri olmak isteyen kişilerde bulunması gereken özellikler,
üst düzeyde genel yetenek sahibi olmaları gerekmektedir, biyoloji kimya gibi temel fen bilimlerine ilgili olmalıdırlar. Dikkatli sorumluluk sahibi bireyler olmalıdırlar. Fermantasyon teknikerlerinin çalışma ortamları fabrika ve atölye gibi üretim tesisleri olmaktadır. Çalışma ortamları sesli ve gürültülü olabilmektedir. Mayalama işlemi olduğu için kötü bir koku altın çalışabilmektedirler. İşlerini yürütürken diğer çalışanlar , teknikerler ve mühendisler ile iletişim halinde olmak durumundadırlar. Bu mesleği yapmak isteyen bireylerin mesleğe dair eğitim almaları gerekmektedir. Fermantasyon teknikerliği mesleğine dair eğitim üniversitelerin “fermantasyon” bölümlerinde verilmektedir. Fermantasyon teknikerleri turşu zeytin salamura , boza alkollü içki üretilebilen fabrikalarda çalışmaktadırlar. Özel sektör içerisinde istihdam olanakları bulunmaktadır. Meslek sahipleri bulundukları firma içerisinde bağlı oldukları birimlerde yöneticilik pozisyonlarında istihdam edilebilmektedirler. Mesleğe yeni başlayan fermantasyon teknikerleri ortalama olarak 2-3 asgari ücret kadar maaş alırlarken , meslek içerisinde deneyim sahibi bireyler 4 5 asgari ücrete kadar maaş alabilmektedirler.