Ana SayfaMakalelerEvden Çalışırken Sağlıklı Beslenmek İçin Öneriler

Evden Çalışırken Sağlıklı Beslenmek İçin Öneriler

Son günlerin korkulu rüyası haline gelen ve çeşitli tedbirleri de beraberinde getiren Covid-19 Coronavirüs salgını, birçok çalışma yerinin faaliyetlerine evlerinden devam etmesine neden olmuş durumdadır. Evden çalışma sistemiyle işlerini yetiştirmeye çalışan bireyler, bu süreçte hareket anlamında da kısıtlandırılmış bulunmaktadır. Özellikle zorunlu bir ihtiyaç olmadığı takdirde evden dışarı çıkılmaması gerektiği de uzmanlar aracılığıyla “Evde Kal” çağrısıyla belirtilmektedir. Hal böyle olunca ev ortamının insan psikolojisi üzerinde oluşturacağı etkileri göz önünde bulundursak, bu süreçte beslenme şeklimize mümkün olduğunca dikkat etmemiz gerekmektedir. Aksi takdirde sağlığımızı korumak isterken, daha sağlıksız bir tabloyla karşılaşmamız an meselesidir. Evde Çalışırken Sağlıklı Beslenmek İçin Öneriler başlıklı bu yazımızda, evde çalışırken doğru bir şekilde nasıl besleneceğimize dair fikirleri bir araya getirdik…

Evde Sağlıklı Beslenmek

Koronavirüs nedeniyle evden çalışma stiline geçen bireylerin bu süreçte en büyük problemi evde sağlıklı beslenmek… Özellikle dışarı çıkamıyor olmanın ve aynı zamanda iş stresinin de bir arada yaşandığı böyle bir süreçte ne yazık ki beslenme alışkanlıklarımızın dışına çıkabiliyoruz. Fakat bu alışkanlıkların dışına çıkmak, beraberinde sağlıksız bir beslenmenin de sonuçlarını getirecektir. Bu sonuçlar, kendimizi korona virüs karşı korurken başka sağlık problemleriyle karşılaşmak, fazla kilo almak gibi sonuçlar olabilir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için evde sağlıklı beslenmek konusunda bilinçlenmemiz ve bu doğrultuda hareket etmemiz gerekmektedir.

Sağlıklı beslenmek, vücudumuzu olması gerektiği gibi onararak, hastalıklara karşı bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirmeye yardımcı olmaktadır. Bunu sağlayabilmek için de protein ve vitamin değeri yüksek besinleri tercih etmeli, kalorisi yüksek besinlerden uzak durmamız gerekmektedir. Fakat sokağa çıkmamamız gereken bir süreçte, konfor alanımız olan evlerimizde kalorisi yüksek besinlere yönelmemiz söz konusu olabiliyor. Hareket alanımızın kısıtlı olması da bu besinlerin yakımında zorlukla meydana getiriyor. Bu nedenle özelikle bu süreçte kalorisi yüksek besinleri tüketmemeye özen göstermemiz gerekmektedir.

Düzeni sağlayabilmek adına çeşitli beslenme önerileri bulunmaktadır. Özellikle yeteri kadar hareket edemeyeceğimizi göz önünde bulundurursak, düzenli ve sağlıklı beslenmenin bu süreci doğru bir şekilde atlatabiliriz. Yaşam alanımızı ve beslenme rutinimizi bu doğrultuda düzenlersek herhangi bir sorun kalmayacaktır. Peki neler yapılması gerekiyor?

Sağlıklı Beslenme Yöntemleri

Evimizde bulundurduğumuz yiyeceklerin besin değerlerine mümkün olduğunca çok dikkat etmemiz gerekmektedir. Sağlıklı beslenme yöntemleri, bu süreçte en fazla ihtiyaç duyduğumuz yöntemler olacaktır. Kendimizi rehavete kaptıracak yiyeceklerden uzak durmalı, mümkün mertebe beslenme rutinimize de dahil etmememiz gerekmektedir. Bu nedenle paketli gıdaları satın almamalı, yiyecek alternatifleri içerisinden çıkarmalıyız. Daha çok lif değeri yüksek yiyeceklere yoğunlaşmalı, proteinimizi ve vitaminimizi eksik etmemeliyiz.

Kendimize yemek saatleri belirleyebiliriz. Günü üç öğüne bölerek, proteini, vitamini, lif değeri yüksek gıdaları bu süreçler içerisinde tüketerek, ara öğünlerde daha çok meyve ya da sebze ağırlıklı besinlere yönelmeliyiz. Düzenlemiş olduğumuz saat aralıklarının dışına çıkmamaya özen göstermeliyiz. Böylece hem kendimizi paketli gıdalardan uzak tutmuş, hem de sağlığımız açısından faydalı besinleri tüketmiş oluruz.

Haşlanmış yumurta, balık, kırmızı et, süt, yoğurt, peynir, kuru baklagiller, havuç, brokoli, ıspanak, fındık, ceviz, badem, yeşillik, lifli besinler, bu süreçte tüketmemiz gereken, hatta hiç eksik etmemiz gereken yiyeceklerdir. Bu yiyecekler, sağlıklı beslenmek için olmazsa olmaz besinlerdir. Bu nedenle, evden çalıştığımız bu süreçte evlerimizden bu yiyecekleri eksik etmememiz gerekmektedir. Bol bol su tüketmek de yine bu süreçte dikkat etmemiz gereken unsurlardan biridir. Özellikle hareket alanımızın kısıtlı olması ve günümüzün büyük bir çoğunluğunu bilgisayar başında geçiriyor olmamız, su tüketiminin önemini artırmaktadır. Günde en az 2 litre su tüketilmesi, sağlıklı beslenmenin yanında oldukça önemlidir.

Doğru beslenmenin yanı sıra, evden çıkamadığımız bu günlerde kendimize egzersiz yapacağımız alanlar oluşturmak da oldukça önemlidir. Günümüzün belirli bir kısmını elimizde olan imkanlar dahilinde spor yapmaya ayırırsak, sağlıklı bir bünyeye ve sağlılık bir vücuda sahip olabilmemiz için gerekli şartları oluşturabiliriz. Evden çalışma süresi, hem iş stresini hem de fazla alınan kalorilerin oluşturduğu rahatsızlıkla geçmemesi gereken bir süredir. Bu nedenle yediğini yiyeceklere dikkat etmeli ve mümkün olduğunca çok egzersiz yapmanız gerekmektedir. Korona virüse karşı mücadele verdiğimiz bu süreçte, hem virüsün yayılma oranını en aza indirmeli, hem de sağlığımızı güvence altına alacak bir beslenme stiliyle hayatımızı dengelememiz gerekmektedir.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar