Çeşitli kaynaklarda 4. Sanayi devrimi olarak anlatılmaktadır. Endüstri 4.0 bir alman projesi olmakla beraber, Çin üretim imkânlarıdır. Gelişmiş ülkelerin endüstri 4.0 hedefine yöneldiğini bilmekteyiz. Endüstri 4.0’ı bir hedef olarak tanımlamamız doğru olacaktır. Bilişim teknolojileri sayesinde tüm yaşam mekanizmalarını birleştirmeyi amaçlamaktadır.
Endüstri 4.0’ı internetin hizmetleri, nesnelerin interneti, siber-fiziksel sistemler olarak üçe ayırabiliriz. Bu üç bileşenin tümü endüstri 4.0’ı oluşturmaktadır. Endüstri 4.0 ile yeni bir dünya düzeni oluşturulacaktır. Üretim ve fiziksel yaşam mekânlarının akıllı nesneler kullanılarak daha fonksiyonel hale gelmesi amaçlanmaktadır. Bu hizetleri teknoloji ile birleştirerek insanlara kullanım kolaylığı sağlanacaktır. İlk olarak insanların günlük hayatlarındaki aktivitelerinde işlem yaparken nelerde zorlandıkları tespit edilerek yavaş yavaş çözüm üretilecektir. Endüstri 4.0 da ürünler tüm donanıma sahip olmakla beraber, sistemler birbiriyle bütün olarak çalışmalıdır. Önümüzdeki 20 yıl içerisinde oldukça gelişme beklenen endüstri 4.0 yenidünyanın temelleri arasındadır. Bu güçlü sistem sayesinde zengin ve fakir ülkelerin dağılımı yeniden şekillenerek ülkeler arası ekonominin değişmesini sağlayacaktır.
Endüstri 4.0 İçerdiği Alanlar
Endüstri 4.0 bir sistemin genel olarak tanılandırılmasıdır. Genel olarak üçayaklı bir organizasyon sistemini temsil eder. Organizasyon sisteminin ayaklarını; nesnelerin interneti, hizmetlerin interneti ve siber-fiziksel sistemler olarak nitelendirebiliriz. Sistemlerin birbiriyle entegre olması kuralına dayanan endüstri 4.0 da, makineler birbiriyle iletişim halinde olarak, verilerin analizi yapılarak, gerektiği durumlarda da insanlarla iletişim sağlanacaktır. Makineler birbirleriyle kablosuz olarak entegre olacaktır. Bu işleri sensörler aracılığıyla sağlamak mümkündür. Bütün bunlar gerçekleşirken sistem çok daha düşük maliyetlerle çalışacak, daha hızlı üretim sağlayacak ve çok az hata yapan bir sistem üzerinde çalışacaktır. Sistemler teknoloji 4.0 dan önceki sistemlere kıyasla çok daha az yer kaplayacak, fakat daha güvenlikli bir üretim imkanı sağlayacaktır. Merkezinde robotları bulunduran bu mükemmel sistemde makineleri yöneten, verilerin analizini sağlayan ve diğer tüm donatıları kullanan akıllı nesneler bulunmaktadır. Verilerin değerlendirilmesini gerçekleştiren ve çıkardıkları sonuçlar doğrultusunda bütün kararları alan robotlardır. Teknoloji 4.0 bazı yazarlarımız tarafından karanlık fabrika olarak nitelendirilmiştir. Işık ve inan olmadan üretim yapılacaktır. Bunun beraberinde üç boyutlu yazıcılar teknoloji 4.0’ın farklı bir yönü olarak karşımıza çıkmaktadır. 3 boyutlu yazıcılar insanların tüm ihtiyaçlarını evlerinde üretme imkanı sunmaktadır. Bu sayede büyük firmalara bağımlı olmadan yaşayabilen bireyler kendi ihtiyaçlarını kolay bir şekilde sağlayacaklardır. Endüstri 4.0 beraberinde büyük firmalara ihtiyaç duyulmayacağı için işsizlik sorununu ortaya koyacaktır. Yeni dünyanın insanlar üzerinde artılarının yanında eksileri de olabilmektedir. İnsan içerisinde bulunduğu ortama kolay bir şekilde adapte olabilme özelliği kullanarak yeni sisteme de ayak uyduracaktır.
Nesnelerin İnterneti
Makinelerin birbirleriyle kurmuş oldukları iletişimi temsil eder. Kablosuz bir şekilde iletişim halinde olan makinelere robot demek daha doğru olacaktır. Her bir robotun kendine ait olan iletişim adresi bulunmaktadır. Robotlar kendileri arasında adres paylaşımı yaparak çok kolay bir şekilde iletişim kurabilirler. Değişen üretim hayatına kolay bir şekilde adapte olacaklardır. Robotların karar alma ve uygulama süreleri çok kısadır.
Hizmetin İnterneti
Yenidünya ile birlikte ortaya çıkmakta olan yeni hizmet alanlarının olduğunu ifade etmektedir. Kişiler internet üzerinden hizmet vererek, hizmet isteyen kişilerin arasında gerçekleşecek iletişimi içermektedir. E-posta, Google Drive gibi hizmetler bu alanı kapsamaktadır.
Siber-Fiziksel Sistemler
Sanal dünyanın bir kopyasını oluşturarak, kendi kendini döndürebilen sistemleri temsil etmektedir. Bu işlemi sensörler sayesinde gerçekleştiren sistemlerdir.