Öğrenciler, uzun ve yorucu geçen üniversiteye hazırlık sürecinden sonra hayallerindeki meslek ve alanlarda eğitim almak isterler. Öğrencilerin istedikleri ülke veya şehirde eğitimlerini sürdürmeleri için doğru tercih yapmak çok önemlidir. Tercih dönemi sonunda öğrencilerin seçecekleri alanlar tüm hayatlarını ve kariyerlerini etkileyecek derecede önem arz etmektedir. Bu sebeple doğru düşünülmeli ve gerekli destekler alınmalıdır.
Üniversite Sınavı Sürecinde Yaşanabilen Kaygılar
Birçok genç hayatını üniversite sınavına göre şekillendirme eğilimindedir. Hayalini kurduğu mesleğin eğitimini alabileceği günlere yaklaşmış olmak birçok kişide heyecan Birçok kişi de kaygılarıyla yüzleşir. Üniversite sınavına hazırlanma süreci hem öğrenciler hem aileler için oldukça uzun ve stresli bir dönemdir. Aileler çocuklarının başarılı olmaları için elinden geldiğince destek olmaya çalışır. Ancak bazen tüm çabalara rağmen istenilen sonuçlara ulaşılamayabilir. Böylesi durumlarda ebeveynlerin çocuklarının üzerine gitmeden anlayışla karşılayıp çözüme odaklı davranmalılar. Anne- baba gerekirse eğitim koçlarından ve rehber öğretmenlerinden destek almalı faydalı olabilir. Bazı öğrencilerin sınav stresi oldukça yüksektir. Ailelerin bu dönemi iyi takip etmeleri ve psikolojik destek almaları gerekir.
Doğru Tercih Nasıl Yapılır?
Öğrencilerin kendini tanıması ne istediklerini bilmesi doğru tercih yapmak için önemlidir. Gelecekten bekledikleri kariyer hedefinin ne olduğunu doğru analiz etmeleri gerekir. Yüksek getirisi olan meslekler mi yoksa maddi anlamda tatmin etmese bile hayalini kurduğu mesleklere mi yöneleceği konusunda karar vermeli. Sadece üniversiteye gitmek için yapılan hatalı tercihler ilerleyen dönemlerde okulu bırakma, başarısız olma ve hatta mezun olduktan sonra işsiz kalma gibi sorunlara sebep olabilir. Geleceği doğru planlayıp eğer puan yetmiyorsa üniversite tercihini bir daha ki yıla bırakmak en mantıklı tercihtir.
Doğru tercih yapılırken şu maddelere dikkat edilmesi önemlidir:
· Geleceğin Meslekleri
Sürekli değişen ve gelişen dünyada yapılan meslekler de farklılaşır. Özellikle 2000’li yılların başından itibaren gelişen dijitalleşme ile birlikte teknoloji alanında meslek dalları artı. Eğitim sonrasında iş bulma konusunda problem yaşamamak adına geleceğin mesleklerinin neler olacağı keşfedilmeli ve uzman kişilerden yardım alınmalıdır.
· Üniversite Tercihi
Türkiye’de hem vakıf hem de devlet olmak üzere birçok üniversite bulunuyor. Öncelikle seçeceğiniz bölümü belirledikten sonra hangi üniversitede okuyacağınıza karar vermelisiniz. Büyük şehirlerdeki üniversitelerin imkanları daha gelişmişken taşra bölgelerindeki üniversiteler bazı sebeplerden dolayı gelişimi yavaştır.
Üniversiteleri araştırdıktan sonra gitmek istediğiniz bölümlerin olduğu üniversiteleri listeleyin. Ardından bir üniversiteden beklentileriniz neler, sizi hangi yönde geliştirmesini istiyorsunuz gibi kendi kriterlerinizi belirleyin. Ardından listelediğiniz her üniversitenin kendi sayfasına girerek araştırma yapın. Bulunduğu konum, kaç yıllık üniversite olduğu ve eğitim kadrosunu incelemeyi ihmal etmeyin.
Üniversitelerin verdiği dil eğitimlerini, öğrencilere sağladığı hakları, sosyalleşmek için hangi kanalları kullandığını en ince ayrıntısına kadar inceledikten sonra akıl ve mantığınıza en çok yatan üniversiteyi tercih edin.
· Uzman Desteği
Öğrencilerin hayatlarını tamamen değiştirme gücüne sahip olan üniversite seçimlerinde mutlaka bir uzmanın desteği alınmalıdır. Kendi kriterlerinizi belirlemiş olsanız bile karar vermeniz kolay olmayabilir. Bazen öğrenciler yurt dışı eğitimlerini de düşünmektedir, üniversite tercihi sürecinde bu ve buna benzer birçok problemin kolay çözümlenmesi için mutlaka uzman desteği alınız.