Gelişen teknolojiyle birlikte birçok alanda teknolojik meslekler ortaya çıkmaya başladı. Bu alanlardan biride dijital sanayi… Günümüzde ortaya çıkan ve gelecek yıllarda yayılacak olan robot doktorluğunun temelinde yapay zekâ faktörü yatmaktadır ve dijital sanayide robot doktorlar yer almaya başlamıştır
Günümüzde ortaya çıkan bu mesleklerin temeli esasında M.S 1.yy’da su ve buharla çalışan mekanik otomatlar yapan İskenderiyeli Heron’a kadar uzanır. Zihin felsefesiyle ortaya çıkan ve yapay zekâ olarak eyleme dönüşen bu müthiş keşifler günümüzde canlanmaya başladı diyebiliriz.
3D teknolojisiyle birlikte gelişen yöntem robot teknolojisinin özellikle tıp dünyasında çok yararlı olacağa benziyor. Kısacası önümüzdeki yıllarda doktorlara çok fazla iş düşmeyecek gibi görünüyor. Şimdiden 2021 yılında Amerika ve Japonya’da ameliyatları bu robot doktorların yapacağı konusunda söylentiler gelmeye başladı bile…
Doktorluk mesleği tarih mi oluyor?
Bu tarz sorular kafamızı kurcalasada şimdilik böyle bir durum söz konusu değil çünkü ameliyatların üçte birini bu robot doktorlar yapacak ve doktorlar saatlerce süren ameliyatlardan yorgun ve bitap bir şekilde çıkmayacaklar onlara yardımcı robot doktorlar geliyor.
Amerika Gıda ve İlaç Dairesi robotla ameliyatı ilk 2000 yılında denemişti ve başarılı olunmuştu. Önümüzdeki yıllarda ise Amerika’da bu robot doktorların sayısının gittikçe çoğalarak cerrah doktorların sayısıyla eşitlenecek gibi görünüyor. Günümüzde bir ameliyathaneye 12 kişilik bir ekip girerken robot doktorların yaptığı ameliyatta sadece üç kişi olacak. Doktor, robot doktor ve hasta. Geçtiğimiz günlerde yapılan bir ameliyatta sadece robot cerrah vardı ve yapılan ameliyat çok iyi geçti. Kısacası bundan asırlar sonra doktorluk mesleğinin sadece teoride devamının olacağını ancak eylemsel olarak doktorluğun yok olacağını söyleyebiliriz.
Geçtiğimiz aylarda Washington’da Ulusal Çocuk Tıp Merkezi’nde Akıllı Doku Otonom Robotu olan Star’ın yaptığı yumuşak doku ameliyatı son derece iyi geçmişti. Cerrahlardan çok daha başarılı bir performans sergileyen Star adlı robot doktor şimdiden doktorların pabucunu dama attı diyebiliriz. Örneğin; bir robot doktor tıkalı olan böbreği yaklaşık üç saatte bir müdahaleyle açabiliyor.
Sağlık sektöründeki ilginç buluşlardan bir taneside Da Vinci adı verilen robotik üç boyutlu görüntüyle yapılan robotik ameliyat sistemi. Örneğin; bir mide ameliyatı geçirecekseniz robot öncelikle ameliyat yapacağı yerin üç boyutlu görüntüsünü alıyor ardından cerrahi müdahaleye geçiyor. İnanılmaz ama gerçek oldu bile… Üstelik bu Da Vinci Robotlar bugün Amerika’nın birçok hastanesinde kullanılmaya başlandı.
Honda 2010 yılında Asimo projesini geliştirmişti ancak gelir sağlayamadığı için bu proje durduruldu. Önümüzdeki yıllarda Honta yine Asimo projesi altında yeni robotlar üreteceğini bildirdi. Asimo ilk üretildiği yıllarda çok sevilmişti şarkı söylüyor, dans ediyor ve zihin okuyabiliyordu yani robot otonom olarak hareket edebiliyor ve insanlardan aldığı komutlara ihtiyaç duymuyordu. 1, 2 metre boyunda ve 50kg ağırlığındaki robot insandan farksızdı. Şimdi Asimo yok ancak önümüzdeki yıllarda yeni Asimolar ortaya çıkacak. Yani dijital sanayi önümüzdeki yıllarda daha çok hareketlenecek gibi görünüyor.