Ana SayfaMakalelerCv Hazırlarken Yapılan Hatalar

Cv Hazırlarken Yapılan Hatalar

İş hayatına dahil olmak, uzmanı olduğumuz alanda çalışmak, emeğimizin karşılığını almak ömrümüz boyunca yegane arzumuzdur. Bu arzunun gerçekleşebilmesi için de en iyi firmalarla, en iyi şirketlerle çalışmak isteriz. İş görüşmeleri, uzun bir eğitim sürecinden sonra iş hayatına atılabilmemiz adına belki de en stresli, en heyecan duyduğumuz anlardır. Bu anı yaşayabilmek için iş başvurularında hazırlamamız gereken CV’leri, doğru bir şekilde düzenlememiz ve ilgili firmanın da dikkatini çekebilmemiz gerekmektedir. Fakat ne yazık ki yaptığımız bazı hatalar nedeniyle doğru bir CV oluşturamamakta ve bünyesine dahil olmak istediğimiz şirketlerin de dikkatini çekememekteyiz. Peki nedir bu CV Hazırlarken Yapılan Hatalar? Bu yazımızda Cv hazırlarken sıklıkla yapmakta olduğumuz hataları ve neleri yapılmaması gerektiğini sizi için derledik…

CV Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

CV hazırlamak, her ne kadar kolaymış gibi görünse de dikkat edilmesi gereken ince detaylar, firmaların görmek istediği bilgilerin doğru aktarılması, gereksiz bilgiye yer verilmemesi gibi noktalara mümkün olduğunca özen gösterilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde hazırladığımız CV’ler, kendimizi doğru ifade edemediğimiz, aranılan özelliklere uyumlu olup olmadığımızı belirtemediğimiz bir metinden başka bir şey ifade etmeyecektir. Özgeçmişimiz, bizi iş hayatına doğrudan dahil etmese de bu yolda atılmış olan en önemli adım olacaktır. CV’lerimiz, firmaların, hakkımızda ilk bilgiyi edindiği, kendi bünyelerinde çalışıp çalışamayacağımıza karar verecekleri bir ön tanışma niteliği taşımaktadır. Bu nedenle bu metinlerin oldukça özenli ve dikkatli bir şekilde doğru hazırlanması gerekmektedir.

Cv hazırlarken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri yaptığımız her işi, dahil olduğumuz her meslek alanını belirtmemek olacaktır. Doğru ve net bir şekilde kendimizi yansıtmamız gereken özgeçmişimizde, kariyerimize katkıda bulunacak meslek deneyimlerimizi belirtmemiz çok daha doğru olacaktır. Bu nedenle dahil olduğunuz alakasız işlere CV’nizde yer vermeyiniz. İşverenin hakkınızda bilmesi gereken, sizin için aklında doğru bir profil oluşmasını sağlayan bilgileri aktarmalısınız.

Gelişen teknoloji ve globalleşen dünyada artık uluslar arası temaslar oldukça yoğundur. Büyük kuruluşlar, şirketler, firmalar artık uluslar arası düzeyde işlerini sürdürmekte ve mutlaka yurtdışına açılmaktadır. Ayrıca gündemin yakından takip edilmesi ve dünyada gelişen olaylardan haberdar olunması da yine kurum ve kuruluşların kendilerini ilerletebilmesi için oldukça önemlidir. Bu nedenle şirketler, bünyelerinde çalışmakta olan çalışanların, yabancı dil konusunda hatırı sayılır bir bilgiye sahip olmasını istemektedir. CV’nizde yer alan yabancı dil bilgisi alanını doldururken bu hususu göz önünde bulundurarak doğru olanı belirtmeniz gerekmektedir. Yabancı dil bilginizi, abartmadan, doğru bir şekilde aktarmalısınız. Aksi takdirde, bildiğiniz yabancı dillerden dolayı sizinle görüşmek isteyen firmaların güvenini sarsmayacak ve gereksiz zaman kaybına da neden olmayacaksınız.

Kariyer hedefleriniz doğrultusunda aldığınız tüm eğitimleri özgeçmişinizde belirtebilirsiniz. Fakat bunu yaparken her okul bilgisini de aktarmanız gerekmez. Sizi daha iyi ifade edecek, çalışmak istediğiniz alanda bir eğitim almış olduğunuzu belirtecek eğitim bilgilerini aktarmanız yeterli olacaktır. Hiçbir firma mezun olduğunuz ilkokulu ya da belki de liseyi merak etmeyecektir. Uzmanlık kazandığınız, kendinizi geliştirdiğiniz, uluslar arası düzeyde geçerli olan okul ve diploma bilgilerinizi paylaşmanız, firmaların sizi daha iyi tanıyabilmesi için yeterli olacaktır.

Referanslar, firmaların sizin hakkınızda doğrudan bilgi sahibi olması ve çalışma ortamlarına uyumlu olup olmadığınızı anlayabilmesi için oldukça önemlidir. Fakat bu alanı çalışma amacından uzak, her türlü alandan kişilerle doldurmamalısınız. Çalışmak istediğiniz sektöre uygun ve sizi doğru şekilde yansıtacak referansların varlığı çok daha önemli. Bu hem prestij hem de ilk intibah açısından oldukça önemli ve geçerli olacaktır.

Özgeçmişinizi hazırlarken, gereksiz ifadelerden, açıklamalardan mümkün olduğunca uzak durmanız gerekmektedir. Uzun uzadıya hazırladığınız, çoğu firmanın eleman almak için dikkat etmeyeceği bilgilerin yer aldığı CV’ler, hiçbir yönetici tarafından dikkate alınmayacaktır. Bu nedenle kısa ve öz, nitelik olarak dolu olan bir Cv hazırlamanız gerekmektedir. Kullandığınız dil akıcı olmalı, daha kurumsal bir dile yer vermelisiniz. Hazırlamış olduğunuz CV’lerin amacına uygun, klişelerden uzak, firmaların aramakta olduğu özelliklere yer veren ve sizi doğru bir şekilde ifade eden CV’ler olmasına özen göstermelisiniz.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar