Ana SayfaMakalelerCV Hazırlarken Bunlara Dikkat Edin

CV Hazırlarken Bunlara Dikkat Edin

İş Başvurusunun Altın Anahtarı: Dikkat Çekici CV

Günümüzde iş başvurularının tamamına yakını internet üzerinden oluşturulan CV’ler yoluyla yapılıyor. CV hazırlanan insan kaynakları sitesinin tanıdığı imkan derecesinde kendini anlatma fırsatı bulan eleman adayları, başvuru yaparken birçok noktayı gözden kaçırıyor. Bir iş ilanı için ortalama 200 civarında başvuru alan firmaların bütün adayları eşit olarak incelemesi mümkün olmuyor. Başvuruları hızlı bir şekilde inceleyen firmalar, şanslıysanız CV’nizle ilgileniyor ya da CV’nizi inceleyemeden eleman almış oluyor. Dolayısıyla artık bir şirkete iş başvurusu yapmaktan ziyade, özgeçmişinizi inceletebilmeniz önem kazanıyor. Bunun için de, özellikle bazı adımlarda kendinizi dikkat çekici kılmanız şart. Peki dikkat çekici bir CV hazırlamak için yapmanız gerekenler neler?

Ön Yazı

İş başvurusunda bulunan adaylardan birçoğu, özgeçmişine ön yazı eklemiyor ya da kısa bir not yazmayı yeterli buluyor. Oysa ki; dikkat çekici bir ön yazı, CV’nizi çok daha ilgi çekici hale getirir ve mülakata çağrılmanız konusunda büyük bir rol oynar. Bu nedenle ön yazı (kapak mektubu) yazmayı, asla es geçmemeli ve her iş başvurusu için CV’nize dikkatle yazılmış bir ön yazı eklemelisiniz. Kapak mektubunun iş ilanı ile örtüşmesi ve dikkat çekici bilgiler vermesine dikkat etmeniz, ön yazınız sayesinde iş bulma fırsatı yakalamanızı sağlayabilir.

Sosyal Hesaplar

İnsan kaynakları müdürleri tarafından incelenen CV’ler, diğerlerine oranla daha şanslı sayılabilir. Zira insan kaynakları sorumluları adayları her yönüyle inceleme konusunda uzmandır. Ancak bu gibi durumlara karşı, CV’nizde kısa ya da çelişkili bilgiler yer alması, iş bulma fırsatınızı kaybetmenize neden olabilir. Sosyal paylaşım ağlarındaki hesaplarınıza CV’nizde yer vermeniz, firmaların sizi daha iyi tanımasına olanak sunar. Ancak bunun için sosyal hesaplarınızda çok fazla kişisel ve özel bilgi bulunmaması da önemlidir. İşiniz hakkında bilgi verdiğiniz ve firmaların sizin hakkınızda iyi bir izlenim alacağı sosyal hesaplarınıza CV içerisinde yer vermeniz, sizin için her zaman bir artı olacaktır.

Hobiler

Hobiler alanı, genellikle birçok CV’de özensizce doldurulmuş ya da boş bırakılmıştır. Oysa ki; hobiler karşı tarafa sizin çok yönlülüğünüz ya da bakış açınız hakkında önemli bilgiler verebilir. Bu nedenle hobiler alanına ilgi alanlarınızı yazmak, sizin için bir avantaj olacaktır. Ancak hobilerinizi yazarken de bir ayrımın farkına varmanız şart. Hobi, yapmaktan hoşlandığınız ya da boş zamanlarınızda yaptığınız uğraşlar değildir. Yani sinemaya gitmek ya da müzik dinlemek hobiden ziyade boş zamanlarını değerlendirdiğiniz bir uğraştır. Bu nedenle CV’nizde hobiler alanına amatörce uğraştığınız sanat, spor ya da bilim dallarını yazmanız gerekmektedir. Örneğin fotoğraf çekme hobiniz varsa, mülakatta hangi objektifleri kullandığınız sorusu ile karşılaşabilirsiniz. Ya da özgeçmişinizdeki hobiler alanında ‘Resim yapmak’ yazıyorsa, hangi boyalar ve hangi boyuttaki tuvallere resim yaptığınızı görüşmeciye açıklamanız gerekebilir. Dolayısıyla hobiler alanına, sevdiğiniz uğraşları değil, ilgilendiğiniz dalları yazmanız iş başvurunuzun olumlu geçmesi açısından büyük önem taşır.

Sertifika ve Diğer Başarılar

İş başvurusu yaparken, sahip olduğunuz meslek dışındaki sertifika ya da başarıları CV’nize yansıtmak size anlamsız gelebilir. Ancak bakış açınız ve düşünme yeteneğiniz hakkında firmalara bilgi verebilecek bu alan, oldukça önemlidir. Bilişim sistemleri ile ilgili bir meslek dalına sahipseniz, ancak basketbol antrenörlüğü sertifikanız varsa, bu size iş bulma konusunda önemli bir yarar sağlayabilir. Çok yönlü bir kişilik ve farklı dallarda bilgi sahibi olmak, firmaların aradığı ideal eleman özelliklerinden biridir.

İş başvuruları yaparken; eğitim bilgileriniz, tecrübeleriniz ya da kişisel bilgilerinizin yanı sıra, sizin hakkınızda firmalara ipuçları verecek diğer bölümleri de detaylıca doldurmanız, sizin donanımlı bir aday olduğunuz izlenimi karşı tarafa verecek ve iş bulma konusunda önemli bir avantaj elde etmenizi sağlayacaktır.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar