Ana SayfaMakalelerCV’ De Yapılmaması Gereken Hatalar

CV’ De Yapılmaması Gereken Hatalar

CV Doldururken Yapılan Klasik Hatalar

İşverenler özellikle işsizliğin arttığı bugünlerde, ilan vermesi halinde birçok başvuru aldığı gerçeğini varsayarsak, çalışan adaylarının onca CV arasından sıyrılması gerekmektedir. Bunun içinse sadece yazılacak yetkinliklerin değil CV’nin tam anlamıyla doğru adımlarla doldurulmuş olması gerekmektedir. Eğer özgeçmiş sıkıcı ve kopya halindeymiş gibi gözüküyorsa, işveren gözünde de imaj kaybı yaratacağından, baştan işi kaybetmiş olursunuz.

Personel alımı yapacak olan işletmeler birçok CV arasından kendisine gerçekten iyi gözüken ve doğru adımlarla doldurulmuş olanları tercih etmekte ve bu doğrultuda gerekli incelemeleri yaparak, işe alımlarını gerçekleştirmektedir. Bu sebeple özgeçmiş anlaşılabilir, net olmalı ve işverene çalışan adayı hakkında doğru bilgi aktarmalıdır.

Klasik ifadeler kullanmayın

Genellikle CV’ lerde kullanılan klişe ifadelerden kesinlikle kaçınmalısınız. Bu şekilde özgeçmiş doldurmanız tamamen sizin için dezavantaj yaratacaktır çünkü işveren CV’nizi gördüğünde klasik ifadelerle karşılaşacak bu samimiyetsiz geleceği için, görüşmeye davet edilme olasılığınızı azaltacaktır. O nedenle mutlaka özgün ifadeler kullanmalı, sizi gerçekten tanımlayan cümlelere yer vermeli, bunu yaparken ise sade, açık, yalın ve anlaşılır ifadeler kullanmalısınız. Eğitim hayatınızdan bahsetmeli, o güne kadar sürdürdüğünüz iş yaşamanız varsa tecrübenizden, yoksa staj bilgilerinizden ve içinde bulunduğunuz önemli proje varsa bu gibi açıklayıcı bilgileri de özgeçmişinize eklemelisiniz. Tüm bu bilgileri aktarırken, kesinlikle fazla detaya inmemeli, gereksiz cümlelere yer vermemelisiniz. Hedeflerinizden bahsetmeli ve bu doğrultuda o işe neden uygun olduğunuzu vurgulayan ifadeler kullanmalısınız.

Tecrübenizden bahsedin

Özellikle CV dolduran birçok adayın sıkça yaptığı hata, tecrübesinden yeteri kadar, detaya inmeden ancak açıklayıcı olacak biçimde bu alanı değerlendirmek yerine, eski çalışılan işletmenin ne iş yaptığına dair bilgiler verilmesidir ki bu işveren tarafından yanlış bir bilgi olarak kabul edilmektedir. Bunun yerine şirketin ne iş yaptığı değil, çalışan adayının o şirkette ne gibi işleri yürüttüğü bilgisi CV’ de yer almalıdır.

Açık ve net olun

Özgeçmişin uzun olması ve fazlaca detay verilmesi, sanılanın aksine tamamen olumsuz olarak algılanacak, hatta zamanı kısıtlı olan işveren için sıkıcı gözükmesi nedeniyle çoğu zaman değerlendirilmeyecektir. Dolayısıyla CV içinde yer alan bilgilerin mümkün olduğunca sade olması gerekmektedir.

Önyazı yazarken abartmayın

Önyazının da açıklayıcı ifadeler yer alması gereken bir belge olduğunu unutmadan, kısa ve öz bir şekilde yazılması gerektiğini bilmelisiniz. İşverenler için uzunca bir önyazı oldukça sıkıcı gözükecektir.

Doğru fotoğraf kullanın

Fotoğraflı CV’ler işveren tarafından daha fazla dikkate alınmaktadır ancak bu durumda da gündeme özgeçmişe eklenecek fotoğrafın ne kadar doğru seçildiği konusu gelmektedir. Maalesef çoğu iş arayan kurumsal olmayan, profesyonellikten uzak, iş kurallarına uygun olmayan kıyafetlerle çekilmiş olduğu fotoğrafları CV’sine yerleştirmekte, bu ise kesinlikle işverenin değerlendirmesi aşamasında olumsuz algılanmaktadır. CV’ye eklenecek olan fotoğraf iş kıyafetleriyle çekilmiş bir vesikalık fotoğraf şeklinde olmalıdır.

İletişim bilgilerinizi doğru yazın

İletişim bilgilerinin doğru olarak verilmesi, işverenin size ulaşması aşamasında lazım olacak, iş için uygun görülmeniz durumunda size ulaşılmasını sağlayacaktır. Bilgilerin doğru verilmemiş olması durumundaysa işi başlamadan kaybedebileceğiniz için, bu alanı doğru bilgilerle doldurmaya dikkat etmelisiniz.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar