Ameliyatın gerçekleştirilmesi esnasında sorumlu cerrahın kontrolü dahilinde ameliyat ekibinde yer alan, ameliyata yardım eden teknikerdir.
Görevi; Cerrahi teknikeri ameliyathanede çalışır. Ameliyat esnasında hazır bulanarak ameliyathanede gerekli düzeni oluşturur. Cerrahi işlem sırasında kullanılacak malzemelerin cerraha iletilmesini sağlar. Müdahale esnasında gerekli olan diğer işleri yerine getirir. Ameliyatın sona ermesinden sonra işlem uygulanırken kullanılan malzemelerin sterilize edilmesini sağlar ve sayım işlemini gerçekleştirerek eksik malzeme olup olmadığını belirler. Yine aynı şekilde ameliyat masası, malzemeler gibi müdahale esnasında gerekli olan malzemelerin bakımından da sorumludur.
Bu mesleği yapmak isteyenlerin sahip olması gereken özellikler; Biyoloji konusunda yetenekli ve kendisine güvenen, müdahale esnasında sakin kalabilen, el becerisi olan, ani olaylarda çabuk hareket ederek akılcı davranabilen, hızlı karar alan, algı konusunda hızlı, sorumluluk sahibi, bilinçli bireyler olması gerekmektedir. Sağlık problemi olmaması da bu mesleği yapmak için bireylere ön koşul olarak sunulmaktadır.
Çalışma ortamı; Devlet ya da özel hastanelerde, daha doğrusu cerrahi müdahalede bulunulan ameliyathanelerde çalışmaktadır. Çalışma alanı oldukça aydınlık, soğuk ve hijyeniktir. Uzun süren ameliyatlar olması halinde uzun süre ayakta kalarak çalışırlar. Nöbetçi ya da vardiyalı olarak da çalışmaları gerekebilir.
Eğitim; Cerrahi tekniker olmak için meslek yüksekokullarında yer alan cerrahi teknikerliği bölümünde eğitim görmek gerekmektedir. Eğitim süresi iki yıldır.