Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri bilindiği üzere işsizlik. Birçok kişi iş bulmak için birçok firmaya iş başvurusunda bulunurken geri dönüşler uzun zaman alıyor. İş bulmada zorlanan kişilere umut olacak yeni sektör güvenlik görevlisi, birçok kişi tarafından rağbet görüyor. Metropol şehirlerde hemen her semtte bir Alışveriş Merkezi inşa edilirken, güvenlik görevlisi arayışı da artmış oldu. Kentsel dönüşüm projeleri ile inşaat sektörünün can kazandığı ülkemizde güvenlik personelleri de sektörde yerini aldı. Cinsiyet farkı gözetmeksizin kadın erkek birçok kişinin başvurduğu güvenlik işinin şartları mesleği cazip hale getiriyor. Özel sektörün arayış halinde olduğu güvenlik görevlisi iş istihdamında birçok mesleğin önüne geçmeyi başardı.
Güvenlik Görevlisi Ne İş Yapar?
İş istihdamın yüksek olduğu bu meslek, adı ile kendini açıklamakta. Kendi başına ve belirli bir süre içinde, bulunduğu yeri hukuk çerçevesi içinde, fiziki ve teknik imkânları kullanarak can, mal ve güvenliğini sağlamak öncelikli görevler arasında yer alır. Bununla beraber çalıştığı yerde giriş çıkışları kontrol eden, ön danışma işlemi gören güvenlik görevlileri, güvenliği tehdit eden bir durumla karşılaştığında, kendisine verilen güvenlik aletleri ile kendini ve çevresini koruma görevi görür. Kamera görüntülerini izleyen, giriş çıkışlarda arama yapan, kayıt çalıntı ve eşyaları kayıt altına alan güvenlik görevlileri işini özveri ile yaptığı sürece iş alanı oldukça geniş bu işte ilerleme şansı bulabilir. Güvenlik personellerinin dışarıda görev yapanları kapsayan görevleri arasında araçların park düzenin kontrol etme ve giriş çıkışlarda arama yapma görevini dahil edebiliriz.
Güvenlik Görevlerinin Çalışma Şartları Nelerdir?
İş alanı oldukça geniş olan bu sektör, genellikle özek sektöre hizmet eder. Kurumsal alanlarda da iş alanı olan güvenlik personellerinin çalışma koşulları firmaya göre değişkenlik gösterebilir. Ancak genel hatlarıyla değerlendirecek olursak; özellikle özel sektörde vardiyalı çalışma sistemi kullanılır. Günlük, haftalık ya da aylık olarak belirlenen periyotlarla saatlerin belirlendiği sektörün belki de en zor yanı budur. Çalışma saatlerine alışan çalışanların yeni bir saate adapte olmaları güçlük çıkarabilir. Ancak belirli periyot ve düzende çalışan güvenlik görevlilerinin sayısı da bir hayli fazladır. Yasal olarak 45 saatlik çalışma saatlerinin olması ve SGK priminin tam olarak yatırılması genel haklar arasında yer alır. Ayrıca Yargıtay’dan alınan karar ile gece nöbeti tutan güvenlik görevlilerinin çalışma süresinin 7,5 saati geçmemesi gerekir.
Türkiye’de Güvenlik Görevlisi Olmak
Türkiye’de işsizlik ile mücadelede devlet yeni çözümler üretmeye çalışırken, özel sektörden de bu konuda destek alıyor. Kentsel Dönüşüm projeleri ile güvenlik görevlilerine yönelik arayışın artması yeni bir iş istihdamını doğurdu. Çalışma koşulları ve karşılaştıkları durumlar ile Türkiye’de güvenlik personeli olmak elbette zor ancak maddi anlamda rağbet gören bu meslek grubuna talebin ilerleyen zamanlarda daha da artacağı bekleniyor.