Sağlık kuruluşlarında, laboratuvarlarda, özel kliniklerde, kısacası tıp ile ilgilenen kuruluşların araştırma yapılan bölümlerinde gerekli teknikleri kullanarak analizleri gerçekleştiren kişilerdir.
Görevi; Biyokimya teknikeri laboratuvarda çalışmaya başlamadan, ortamın gerekli uygulamalar için hazır hale gelmesini sağlar. Yapılacak analiz için uygun olan malzemeleri hazır hale getirir. İşlemin uygulanması için gerekli malzeme eksiklerini uzmanına danışarak alınmasını sağlar. Kullanılacak malzemeleri hijyenik hale getirir. Analizleri yaparak, sorumlu olduğu uzmana rapor verir. Kullanılan malzemelerin sterilize edilmesini ve bakım onarımının yapılmasını sağlar.
Bu mesleği yapmak isteyenlerin sahip olması gereken özellikler; Kimya ve biyoloji konusunda kendisine güvenen ve bu konulara ilgi duyan, uzun süre aynı işe odaklanma konusunda sorun yaşamayan, dikkatli, özenli ve renkleri ayırt etme konusunda becerikli, sorumluluk almaktan kaçınmayan bireyler olmaları gerekmektedir.
Çalışma ortamı; Biyokimya teknikerleri özel yada devlet hastanelerinde, laboratuvarlarda kapalı ortamlarda çalışırlar. Çalışma alanları oldukça temiz ancak kimyasal maddelerle çalışmalarından dolayı, kimyasal madde kokuludur. Çoğunlukla tek başına çalışmasına rağmen bazı araştırmalar esnasında ekip çalışması yapması gerekebilir. İş güvenliği sağlanması gereken iş kollarından biridir çünkü gerekli önlemler alınmazsa, mikrop kapma olasılığı yüksek olacaktır.
Eğitim; Çeşitli üniversitelerin sağlık bilimleri meslek yüksekokullarında biyokimya teknikerliği bölümü içerisinde eğitim almaları gerekmektedir. Eğitim süresi iki yıldır.