Yakın çevrenizde ve arkadaşlarınız arasında başarı kazanamamış olan insanlar var mı?
Başarısız insanlar, neden başarısız oldukları üzerine bir çok sebep gösterirken ve uzun uzun açıklamalaryaparken; Başarılı insanların başarıları üzerine bu kadar konuşma yapmaması manidardır.
Başarısız insanlar, ilk olarak başarısızlık sebeplerini kendilerinde değil de dış dünyada ararlar.
İnsan kendi dışında var olan nesneleri rahatlıkla görür, inceler, duyar ve hisseder. Yalnız kendini her an göremez ve takip edemez. Sesinizi mobil bir cihaza ya da bilgisayara kaydettiğiniz zaman, kendi ses tonunuzun size farklı gelmesi bu sebeptendir.
Dışarıdaki olaylar her zaman daha rahat tarif edilir ve detaylandırılır. Başarılı insanlar bahaneler üretmezler ve mazeretlerin ardına saklanmazlar. Dr David j. Schwartz’in “Mazeret bulmak bir hastalıktır.” sözü bahane bulanlar için iyi bir tanımlamadır.
Beethoven tamamen sağır olmasına rağmen bunu bahane etmeden bestelerine ve çalışmalarına devam etmiştir. Tüm dünya tarafından tanınmasını sağlayan 9. Senfoni de yine sağır iken yaptığı çalışmalardandır.
Beethoven mazeret üretip duymayan kulaklarının ardına sığınmamıştır. Hedefini ve ideallerini belirleyerek başarı yolunda azimle, kararlılıkla ilerlemiştir.
Sık üretilen mazeretlere örnek olarak;
“Verdiğim kararı kimse onaylamadı bu yüzden iptal ettim.”
“Ailem destekleseydi başarabilirdim.”
“Bankadan krediye onay gelseydi iflas etmeyecektim.”
“Çok çalıştım ama bu sınav sistemi ile kazanabilmem zaten zordu.”
“Eşim engellediği için kariyerimi bitirdim.”
“Bu zamanda iş kurmak çok zor.”
“Ortağım sebebiyle bu kötü duruma geldim.”
“Bu yaştan sonra, artık benden geçti.”