Metal parçaları çeşitli şekillere kesmek ya da birleştirmek üzere argon gazından yararlanan ve tıg cihazlarını kullanan kişilerdir.
Görevi; Birleştirme ya da kesme işlemlerini gerçekleştirmek üzere hangi malzemelerin kullanılacağına karar vermek, hazırlama aşamasını gerçekleştirmek, üzerinde işlemin gerçekleştirilecek olduğu malzemelerin işaretlenerek doğru şekilde işleme sokulmasını sağlamaktır. Plazma ya da alev gibi işlemlerle parçaların birbirine tutturulmasını, gaz yardımıyla da kaynatılması gereken metalin şekillnemesini, kullanılması uygun olan metal tel ile de kaynak yapılmasını sağlar. Kaynak yapılmasından sonra gerekli düzeltmeleri yaparak kaynağın düzgün görünmesini sağlar.
Bu mesleği yapmak isteyenlerin sahip olması gereken özellikler; El ve gözlerini aynı anda hareket ettirmekte uyumlu olan, bir işin yapım aşamasında aynı noktaya uzun süre odaklanabilen, şekiller arasındaki farklılıklarını algılayabilen, bir işe başlama ya da yapma aşamasında zihninde proje haline getirebilen ve taslak halinda kağıda aktarabilen bir yapıda olmaları gerekmektedir.
Çalışma ortamı; Argon kaynakçısı olarak yer alacak görevliler fabrikalarda ve atölyelerde ya da işin olması gerektiği açık ortamlarda çalışabilirler. Çalışma şekli oldukça gürültülü ve kirlidir. Gözü rahatsız edici etkileri olabilmektedir. Bu işin yapım aşamasında iş güvenliği önemlerinin alınması gereklidir.
Eğitim; MEB’ e bağlı mesleki eğitim merkezlerinde ya da meslek liselerinin kaynakçılıkl bölümünde eğitim görmek yeterlidir. Daha önce lise ya da üstü eğitim almış olan bireylerde eğitim süresi bir yıl olarak belirlenirken, ilkokul mezunu olan bireylerde iki yıllık eğitim görme zorunluluğu vardır.