Bir felaket sonucunda (yangın, kaza, deprem, sel vs.) yaralan ve aniden hastalanan kişilere yardımda bulunmak amacıyla o anda oldukları yerde müdahale eden ve doğru bir şekilde hastaneye götürülmesini sağlayan kişidir.
Görevi; Hasta hakkında maksimum sayıda bilgi toplamaya çalışır. Hastanın yakınında olanlardan bilgi almaya çalışarak sorun hakkında doğru bilgiye ulaşmayı hedefler. Olay yerinde ilk müdahaleyi gerçekleştirerek ilk yardımın gerektirdiği davranışları sergiler. Kazanın olduğu alandan hastanın doğru şekilde kaldırılmasını ve ambulansa yerleştirilerek, hastaneye gidilmesi esnasında gerekli tedavilerin uygulanmasını sağlar. Hastaya gerekli müdahalede bulunulmasından sonra hastaneye teslimini sağlayarak, hasta hakkında edindiği bilgileri hastane görevlilerine anlatır. Gerekli olması halinde hastane içerisinde yer alan acil servisinde de görev yapar.
Bu mesleği yapmak isteyenlerin sahip olması gereken özellikler; Biyoloji konusunda bilgi sahibi ve bu konuya ilgi duyan, hastalara ve insanlara yardımcı olmayı seven, fiziksel olarak güçlü, hızla gelişen olumsuz olaylarda çabuk karar alıp soğukkanlı davranabilen, insan hayatının öneminin farkında olan, sakinliğini koruyabilen, sorumluluk sahibi, iletişimi güçlü ve bilgi aktarımı konusunda yetenekli olan bireyler olması gerekmektedir.
Çalışma ortamı; Ambulans ve Acil Bakım Teknikeri hastane acil servislerinde çalışabilirler ancak çalışma ortamları sürekli değişir. Bir felaket olması durumunda destek olmak amacıyla kaza ve yangın alanına gidebileceği gibi, evinde fenalaşmış ve kriz geçiren hastaların yanına da göreve gider. Görevi gereği birçok insanla iletişim halindedir.
Eğitim; Bu işi yapmak isteyen bireylerin sağlık hizmetleri meslek yüksekokullarında bulunan ambulans ve acil bakım teknikerliği bölümünde ya da sağlık bilimleri meslek yüksekokulları acil bakım teknikerliği alanında eğitim almaları gerekmektedir. Eğitim süresi iki yıldır. Ek olarak birinci ve ikinci sene sonunda hastanelerde zorunlu staj yapılması gerekmektedir.