Baraj, sulama kanalları, bina ve köprü benzeri yapıların inşaatlarının sağlam bir şekilde inşa edilebilmesi için, inşaatta çalışan işçiler ile inşaat mühendisleri ve inşaat teknikerleri arasında akışın sağlanmasına yardımcı olan, bu iki gurup arasında görev yapan kişilerdir.
Görevi; Altyapı teknisyeni değişik ölçüm tekniklerinin kullanımını sağlayarak toprak yapısının inşaat yapılmasına uygun olup olmadığını tetkik etmek amacıyla inşaat mühendisine ve teknikerine yardımda bulunur. Yaptığı analizin sonucunu rapor haline getirerek, üstlerine sunar. Yol projelerinde asfaltın hazır hale getirilmesi ve korunaklı şekilde donması işlemlerini yürütürler. Kontrol mühendisine gerekli işlemler hakkında bilgi verir ve kullanılan malzemelerin miktar ve cinsini tespit eder. Beton oluşturulma sürecini takip eder.
Bu mesleği yapmak isteyenlerin sahip olması gereken özellikler; Ekip çalışmasına yatkın olan ve insanlarla iletişim kurmaktan hoşlanan, sabırlı, sorumluluk alabilen, her koşulda çalışabilecek bedensel ve sağlık özelliklerine sahip bireyler olması gerekmektedir.
Çalışma ortamı; Altyapı teknisyeni daha çok açık havada çalışır. Bazı dönemlerde büroda da çalışması gerekebilir. Çalışma ortamında sürekli inşaat işçileri, inşaat mühendisi ve inşaat teknikerleri ile iletişim kurmak durumundadır.
Eğitim; Altyapı teknisyeni olmak için teknik liselerin ve anadolu meslek liselerinin altyapı bölümlerinde eğitim almaları gerekmektedir. Eğitim süresi dört yıldır.