Alçı ürünlerini kullanarak kartonpiyer, dökme tavan ve benzeri duvar giydirme, süsleme işlerini yapan kişilere verilen isimdir.
Görevi; Alçı dekorasyonu yapılacak alanın ölçüsünü alarak, işlemin uygulanacağı alanı inceler. İşlem sırasında lazım olabilecek malzemeleri belirleyerek, çizim yapar. Alçının hazırlanması aşamasından sonraysa döküm işlemini gerçekleştirir. Alçı yüzeyini düzgün bir hale getirir. Tüm alanların düzgün hale getirmesinden sonra son düzeltmeleri de yaparak kurumasını bekler ve son kontrollerini gerçekleştirir.
Bu mesleği yapmak isteyenlerin sahip olması gereken özellikler; Fiziksel olarak sağlam yapıda olan, yüksek alanda çalışmaktan korkmayan, gözü ve ellerini uyumlu şekilde kullanabilen, becerikli, renkler konusunda algısı yüksek olan, dekorasyon işine ilgi duyan, ayrıntılara önem veren, sorumluluk alabilecek, dikkatli, bir ekip ile çalışma yapmaktan hoşlanan bireyler olması gerekmektedir.
Çalışma ortamı; Alçı dekorasyonucusunun çalışma alanı dekorasyonun yapılacağı inşaat, iş yeri, ev benzeri yapılardır. Uzun süre ayakta ya da merdiven üzerinde çalışarak işlerini yaparlar. İş ortamı genellikle tozlu bir inşaat yapısı halindedir. Kendisiyle aynı pozisyondaki çalışanlarla birlikte işi yürütür. Ek olarak işverenine karşı sorumludur.
Eğitim; Alçı dekorasyoncusu olmak için halk eğitim merkezlerinde alçı dekorasyonculuğu kursundan yararlanılabilir ancak bu işi yapan bireyler daha çok eski bir yöntem olan çıraklıktan işe başlayarak işi öğrenme ve ustalığa yükselme yönteminden yararlanırlar. Halk eğitimde verilen derslerin süresi ise genellikle 400 saat ile 1200 saat arasında değişkenlik göstermektedir.